När jag arbetade på redaktionen på en tidning i Dhaka i Bangladesh publicerade jag en artikel om en demonstration mot de höga avgifterna som togs ut av mobilföretagen. Telenor är mobiloperatör för ett lokalt mobilföretag som heter Grameen Phone som ingår i Grameen Bank. Nästa dag kom en av tidningsdirektörerna och frågade mig varför jag hade skrivit detta. Jag försvarade det och direktören höll med mig, men sade att vi måste vara försiktiga i framtiden eftersom han fått klagomål från Telenors kontor i Dhaka. De brukade betala för stora annonser i tidningen.
En annan gång gjorde jag en undersökande rapport om skogsskövling i Madhupur-distriktet i Bangladesh. Fotografen tog bilder av rickshaws som transporterade lite kvarlämnad ved som skulle användas för matlagning. Senare rapporterade polisen om vårt besök i skogen. De konfiskerade åkdonen som vi använt. På kvällen kom de fattiga skogsarbetarna och rickshawkörarna för att tala med oss på pressklubben. De berättade att de hade utsatts för hot eftersom de talat med oss. Jag sprang genast till polisen och sade att bilderna inte skulle publiceras i tidningen och att vår avsikt absolut inte var att skada de fattiga arbetarna.
Offren för censur är många alltifrån Sokrates tid genom Europas historia av imperialism i Sydamerika, Asien och Afrika och fram till dagens diktatoriska regimer i skilda länder.
Vissa samhällen saknar formell censur men det kan finnas andra hinder i vägen. Det kan vara mediemonopol och dominerande krafter och strukturer. Monopol inom medier gynnar investerare och ägare och deras politiska åsikter. I en sådan kontext finns det ingen verklig yttrandefrihet för författare och journalister.
Under Irakkriget fanns det inbäddade journalister som stöddes av stater som hävdade att de saknade censur. Men självständigheten gick förlorad till förmån för politiska och militära intressen.
En stat som tillämpar censur visar att den har förlorat tilltron till sitt eget folk. Och vice versa tvekar folket att lita på statsapparaten.
Syftet med att skriva är att säga sanningen och skapa skönhet i livet. Det handlar också om att motarbeta förtryck i alla dess former. Det är min utgångspunkt som författare och journalist.
Censur är ett hot som förstör spontana känslor, fritt tänkande och skönheten i att uttrycka sig.
Låt oss drömma om en värld utan censur!
Översättning: Ingeborg Sevastik