Bättre dialog behövs kring offentlig konst

Efter reaktionerna på "Den tionde skorstenen" har vi konstaterat att dialogen kring den offentliga konsten behöver utvecklas vidare, skriver representanter för Kulturnämnden.

Skissförslag. Konstnären Jan Svenungssons egen skiss på ett fotografi av hur skulpturen "Den tionde skorstenen" kan te sig i Tegnérparken i Uppsala.

Skissförslag. Konstnären Jan Svenungssons egen skiss på ett fotografi av hur skulpturen "Den tionde skorstenen" kan te sig i Tegnérparken i Uppsala.

Foto: Jan Svenungssons skiss

Kultur och Nöje2015-08-12 22:34
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har bygget av det senaste tillägget till den offentliga utomhuskonsten i Uppsala - "Den tionde skorstenen" - påbörjats i Tegnérparken.

Jan Svenungsons gestaltning är en del av ett världsomspännande konstprojekt där skulpturer i form av skorstenar uppförs på oväntade platser. Den första skulpturen i serien uppfördes vid Moderna Museet i Stockholm 1992, och skorstensskulpturer har sedan uppförts i bland annat Sydkorea, Finland och Tyskland. Konstverken skapar en spänning både mellan skorstenens form och den miljö den är placerad i och mellan de olika skorstenarna runt om i världen. Den femte skorstenen, som uppfördes i Motala ström i Norrköping 1999, har blivit ett känt landmärke och avbildas i dag i de svenska passen.

I Uppsala uppförs nu skorsten nummer tio, som är nitton meter hög. Den av konstnären valda platsen i Tegnérparken kommer att ge skorstensskulpturen en monumental verkan. Skulpturen blir ett blickfång i stadsdelen. Materialet harmonierar väl med den omgivande bebyggelsen, och då platsen är en gammal lertäkt som använts av S:t Eriks tegelbruk finns också en historisk koppling till skorstenens material. I stadsdelen finns få offentliga konstverk sedan tidigare.

Sedan Kulturnämnden i november 2014 beslutade om gestaltningsuppdraget till konstnären för "Den tionde skorstenen" har en omfattande debatt pågått. Debatten har delvis handlat om konstverket i sig, men minst lika mycket om processen fram till dess att beslutet fattades. Vi välkomnar den debatten, och har tagit intryck av den.

När Kulturnämnden beslutar om offentlig konst i kommunala lokaler som exempelvis skolor och förskolor sker detta alltid i samråd med de brukare som ska uppleva konsten i sin dagliga arbetsmiljö. Ett levande samtal föregår besluten om vilka av de konstnärer Kulturförvaltningen presenterat som ska tillfrågas om att få gestaltningsuppdrag. Hittills har inte samma form av dialog skett när det gäller den konst som placeras i medborgarnas vardagsrum - i de offentliga utemiljöerna.

LÄS MER: Provokation i Tegnérparken.

Inför beslutet att låta uppföra Den tionde skorstenen bedrev Kulturnämnden under hösten 2014 ett förankringsarbete i närmiljön. Kontakt togs med samtliga tolv näraliggande bostadsrättsföreningar, hyresvärdar, företag och förskola. Kulturnämndens konsult träffade sju av dessa tolv föreningsstyrelser eller företag och lämnade skriftlig information via mejl och post till de övriga. Vid mötena presenterades konstprojektet, konstnären och tankarna bakom projektet. Av de tolv kontaktade var sju positiva, tre negativa och två uttryckte inte någon åsikt.

Efter reaktionerna på "Den tionde skorstenen" har Kulturnämnden konstaterat att dialogen och delaktigheten kring den offentliga konsten behöver utvecklas vidare. Därför har Kulturförvaltningen fått nämndens uppdrag att ta fram en modell för medborgardialog kring frågor om konst i vår offentliga miljö. Det är viktigt att medborgares idéer kring utvecklingen av de miljöer de dagligen upplever tas tillvara, i dialog med beslutsfattare och konstnärlig expertis. Uppsala behöver processer som låter medborgarna påverka den offentliga utomhuskonsten som syftar till att utveckla vårt gemensamma vardagsrum.

Den offentliga konsten i Uppsala berör och ska beröra. Konst och kulturella uttryck kan spela en viktig roll i samhällsdebatten genom att spegla och utmana etablerade föreställningar och normer. Med "Den tionde skorstenen" får Uppsalas offentliga miljö ett värdefullt tillägg, som inte bara blir ett landmärke i området utan också berör många människor och ger en utgångspunkt för diskussionen om konstens roll i vår samtid.

Kulturdebatt