Amerikansk politik - ett rymdäventyr

KOMMENTAR. Filmhistoriens två stora rymdsagor Star Wars och Star Trek är så viktiga att de har hamnat på Vita husets dagordning, skriver Rikard Ekholm.

Rikard Ekholm unt

Rikard Ekholm unt

Foto:

Kultur och Nöje2013-03-19 10:13
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Star Wars och Star Trek. Filmhistoriens två stora rymdsagor. Nu har de hamnat på Vita husets dagordning. I slutet av förra året skrev över 34 000 amerikaner på en petition om att USA borde bygga en dödsstjärna. Dödsstjärnan är den gigantiska stridsbas med en ofantlig laserkanon som återfinns i Star Wars-filmerna. Och som dessutom inhyser ondskan personifierad, Darth
Vader.

Förslagets undertecknare ville att USA skulle fokusera försvarsresurserna till en rymdbaserad ”överlägsenhetsplattform” och det ohyggliga vapensystem dödsstjärnan kan erbjuda. Dessutom skulle arbetstillfällena öka inom bygg- och tekniksektorn, menade de som stödde förslaget.
Vita husets svar var resolut. Man förklarade att administrationen också vill skapa jobb och ha ett starkt försvar – men att man inte planerar att bygga en dödsstjärna. Kostnaden på 850 kvadriljoner dollar angavs som det främsta skälet, men även stjärnans funktion var man tveksam till. Avslaget avslutades med en parafras på ”may the force be with you”. Det mest klassiska av klassiska rymdsageuttryck.

Både förslaget och det humoristiska svaret avslöjar hur mycket Star Wars betyder i dag. Och säkert förstärkte historien Obama som mångas favoritpolitiker.
Men det tar inte slut där. När Obama nyligen svarade på mediernas frågor refererade han till ”Jedi mind meld”. Reaktionerna blev mycket negativa. I Star Trek återfinns nämligen ”Vulcan mind meld” och i Star Wars ”Jedi mind trick”. Presidentens variant gick inte hem. Den här gången gick Obama personligen ut för att lösa problemet.

Vi ett senare tillfälle avslutade presidenten ett av sina tal med att säga: ”Som min favoritkaraktär från Star Trek, Kapten James T Kirk säger – ’may the force be with you’”. Ännu en sammanblandning, men nu medveten. Och fansen var nöjda.
Nu finns faktiskt en koppling mellan de båda filmerna. Den hyllade geekhjälten J J Abrams som regisserade Stark Trek (2009) och ligger bakom uppföljaren som kommer snart, ska regissera den sedan 30 år efterlängtade uppföljaren till Star Wars: Return of the Jedi. En sak är säker: Det kommer inte att bli någon närmare koppling än så här mellan Star Wars och Star Trek. Frågan nu är om de kommande filmerna med samma regissör kommer att vara originella på sina egna sätt.
Star Trek Into Darkness har premiär 10 maj och Star Wars: Episode VII har premiär 2015.