Köp mindre med sextimmarsdag

Vi vill försöka med sex timmars arbetsdag för att öka människors livskvalitet och bidra till att minska konsumtionsbehovet. Vi behöver satsa mer på tjänster som ger upplevelser utan att belasta klimatet. Det skriver Emma Wallrup och Jacob Johnson.

Emma Wallrup (V) är en av skribenterna.

Emma Wallrup (V) är en av skribenterna.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2010-08-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Under detta sekel måste världens användning av fossil energi fasas ut. En enorm utmaning men som också öppnar nya möjligheter. Samtidigt som världens fattiga måste få tillgång till de för oss självklara rättigheter som rent vatten, kylskåp, tvättmaskiner och möjlighet att resa måste vi samtidigt utforma en politik som grundas på en hållbar naturresursanvändning. En global välfärd måste byggas utan att vi bidrar till att klimatet tippar. Den rika världens varukonsumtion kan inte fortsätta att öka. Hur klarar vi denna omställning?

Det krävs en klimatpolitik först och främst. Det är nog så svårt att minska konsumtionen av produkter som strömmar in med lastbilar i landet med stora utsläpp av fossila växthusgaser som följd. En utlandsresa till exempelvis Thailand orsakar i snitt lika stora utsläpp för en person som under ett helt år hemma. Men det vi kan göra som politiker är att hindra projekt som alstrar stora utsläpp av fossila växthusgaser i kommunen.

Som till exempel att stoppa en lågprisflygplats bara fyra kilometer från centrum när vi redan har Arlanda inom 15 minuters tågresa, och att låta bli att bygga ut externhandeln vid Fullerö.

Detta kommer orsaka en väldig massa utsläpp av växthusgaser. I byggnadsnämnden har den borgerliga majoriteten nu beslutat att gå vidare med Fulleröprojektet liksom den borgerliga majoriteten i kommunen stödjer en lågprisflygplats på Ärna. Det känns mycket märkligt att man inte kan se framåt på ett mer konstruktivt sätt.

Enligt det brittiska klimatcentret MET office, refererad bland annat av Nyhetskanalen 20 juli, var juni den 304:e månaden i rad som temperaturen var varmare än genomsnittet för 1900 talet.

Istäcket över Arktis var i juli i år också mindre än någonsin noterat. Om den globala temperaturen enligt FN:s klimatpanels värsta scenario stiger med 6 grader jämfört med förindustriella nivåer innebär det att stora delar av jorden blir obeboelig. Detta är skrämmande, men vi kan och måste göra något åt det. Vi kan leva klimatvänligt och med livskvalitet och behöver inte leva på en knaper nivå om vi bara planerar så att samhället blir klimatneutralt. Men då måste vi ställa om i tid, och för att göra det krävs krafttag.

Det måste finnas bättre alternativ i vardagen än att bara konsumera onödiga prylar, vi behöver satsa på att producera saker som håller och returnera mer varor. Mer kultur och andra tjänster som ger oss bra upplevelser utan att belasta klimatet.

En rättvis fördelningspolitik och satsning på välfärd i form av bra skola, vård och omsorg är också klimateffektivare än ökad privat varukonsumtion. Här kommer även våra viktiga välfärdstjänster in. Sol- och vindenergi och övrig förnyelsebar energi måste byggas ut och nybyggen ske energisnålt. Vi kan binda koldioxid genom trädplantering på odikade marker och bygga mer i trä, för att binda kolet under lång tid.

Vid markvetenskapliga institutionen på SLU har man räknat på hur byggnader i trä skulle påverka klimatet och man har sett att en betydande del koldioxid skulle kunna byggas in i stora trähus om man bygger i den nya teknik i massivträ som har tagits fram på senare år. Men först och främst måste vi förhindra att infrastruktur byggs ut som bidrar till växthusgasutsläppen och i stället satsa på infrastruktur som minskar utsläppen. Det är det första steget och ett mycket viktigt steg.

I stället för att bygga ut fler köpcentra och nya flygplatser skulle vi behöva satsa på järnväg och spårtrafik, så att man kan resa och frakta varor mer klimatvänligt.

Lyckoforskningen (och egna erfarenheter­) visar att vi blir lyckligare av umgås mer med vänner och familj och av mer naturupplevelser än av stress, långa arbetsdagar och en hög konsumtion av varor.

Miljöproblemen är på så vis kopplade till vår hälsa och våra välfärdsproblem. Den borgerliga majoriteten i Uppsala bygger inte staden för en sådan livsstil som människor mår bra utav. Utan de bygger staden utifrån ett gammalt tänkesätt om en ekonomi som bygger på skräpkonsumtion. Ett tänkesätt som hotar både framtiden, hälsan och människors lycka.

Vänsterpartiet vill bygga ut tågkapaciteten i Sverige och spårvägar i Uppsala. Vi säger nej till flyg på Ärna och externhandelsutbyggnad vid Fullerö. Vänsterpartiet vill satsa på en utbyggnad av kulturverksamheter och friluftsliv.

Vi tror på bra sportmöjligheter och mer ungdomsaktivteter, en stark offentligt sektor med ett stort utbud av nödvändiga tjänster för alla medborgare. Allt detta bidrar starkt till en klimatomställning som samtidigt ger en ökad livskvalitet.

Vi finansierar detta bland annat genom att inte sänka skatten.

Vi vill även ha kommunala försök med sex timmars arbetsdag, för att öka människors livskvalitet i vardagen, vilket kan bidra till att minska konsumtionsbehovet ytterligare.

Vi är beredda att ta klimatkampen på allvar!

Emma Wallrup
riksdagskandidat för Vänsterpartiet
Jacob Johnsson
riksdagsledamot och riksdagskandidat för Vänsterpartiet
UNT 12/8 2010

Läs mer om