Finns modet att stå upp för vår frihet?

Vi vill inte tvingas bli ofrivilliga deltagare i statens egen dokusåpa och vädjar därför till Sveriges riksdagsledamöter att rösta nej till datalagringsdirektivet, skriver Ingrid Lundqvist och Gustav Nipe.

6 mars 2012 00:00

Datalagringsdirektivet tvingar tele- och internetoperatörerna att spara information om var du befinner dig och vem du kontaktar via telefon eller internet. Införs direktivet kommer vi enligt EDRI (Digital Civil Rights in Europe) att loggas ungefär var sjätte minut. Våra digitala vardagsrum kommer ständigt att övervakas och register kommer att föras över allt vi gör i våra virtuella liv. De som någon gång sett ett avsnitt av Big Brother är bekanta med konceptet.
När lagring av trafikdata läggs samman med annan lagstiftning, såsom nya regler för polisarbete och åtalsförberedelser, får den största storebrodern av dem alla rätt att klampa runt i våra privata rum.
I mars 2010 lyckades en minoritet i riksdagen bordlägga datalagringsdirektivet. Nyligen signalerade allianspartierna tillsammans med Socialdemokraterna att de tänker snabbehandla direktivet i riksdagen i slutet av mars.
En parameter som brukar lyftas in i denna debatt är pengar. Argumentet lyder ”det blir dyrt för Sverige att vägra införa datalagringsdirektivet på grund av sanktioner från EU”. Vissa talar om en kostnad på någon procent av statsbudgeten, andra säger mer. Faktum är dock att det också kostar fruktansvärt mycket att införa datalagringsdirektivet.

Oavsett hur vi gör kommer vi att få betala. Slantarna i statskassan består av medel som befolkningen tjänat in. Därför är det i slutändan vi invånare i Sverige som själva får stå för notan för statens övervakning av oss.
Men, det handlar inte främst om kronor och ören, utan om frihet. Om friheten att kunna vägra vara med i statens förnedringstelevision. Vi vet inte hur det är med resten av svenska folket men vi är inte särskilt sugna på att betala för att bli övervakade. Vi kan däremot tänka oss att betala för rätten att inte bli det. Vi vill inte tvingas bli ofrivilliga deltagare i statens egen dokusåpa och vädjar därför till Sveriges riksdagsledamöter att rösta nej till detta förslag. Vi hoppas att det finns många som har modet att stå upp för vår integritet och för vår frihet.

Ingrid Lundqvist
Förste vice förbundsordförande för Centerpartiets Ungdomsförbund

Gustav Nipe
Förbundsordförande Ung Pirat

UNT 6/32012

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!