Låt oss prata om renoveringar

Människors upplevelse i kölvattnet av omfattande och dyra renoveringar är ingen sammanblandning av teori och verklighet. Den är på riktigt, skriver Mårten Gulin, Hyresgästföreningen, i ett svar till Fastighetsägarna MittNord (UNT 1/10).

Renovering av hyresbostäder. Bild från Kvarngärdet, Upsala.

Renovering av hyresbostäder. Bild från Kvarngärdet, Upsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Debatt – Slutreplik2018-10-05 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Väldigt många upplever den beskrivna frustrationen, ilskan och uppgivenheten av omfattande och dyra renoveringar, högst verkligt. Hyresgästföreningen träffar många av de hyresgäster som kämpar för att kunna bo kvar i sina hem, trots att ekonomin egentligen inte tillåter det, efter renovering och hyreshöjning.

I teorin (inte verkligheten) så stämmer det att hyresgästerna har ett skydd mot omotiverade renoveringar, det är åtminstone vad man kan förledas att tro när man läser lagstiftning och förarbeten.

I praktiken (verkligheten) väger alltid fastighetsägarens önskan om genomförande och omfattning av renovering tyngst i den prövning som sker i hyresnämnd och hovrätt. Fakta talar sitt tydliga språk, det är bara på marginalen som hyresgästernas önskan om varsam renovering och bevarande av fullt funktionella delar i boendet vägs in.

Men utan att förlänga dividerandet om procent och lagtolkarens tillkortakommanden ytterligare är det glädjande att läsa om Fastighetsägarna MittNords resonemang om tidig dialog med hyresgästerna och önskan om inflytande och möjlighet till olika renoveringsnivåer (och hyresnivåer). Ambitionen att också tillmötesgå behov och önskemål att byta lägenhet i samband med större renoveringar är också glädjande.

Över huvud taget är varje steg mot att lyssna mer på hyresgästerna och deras önskemål och behov glädjande.

Tyvärr ser inte verkligheten riktigt ut som både hyresgästerna och nu även Fastighetsägarna MittNord vill. De flesta renoveringar sker utan verkligt inflytande för hyresgästerna och lägenheterna fylls med standardhöjande prylar, bara för att få upp hyran, inte för att så många önskar det.

Företagens olika ”konceptrenoveringar” är ett arbetssätt som starkt motverkar den mångfald av boendealternativ och hyresnivåer som efterfrågas av hyresgästerna. Tvärt om vad Fastighetsägarna MittNord säger sig förespråka så bidrar detta arbetssätt till att försämra och fördyra renoveringarna som görs enligt dessa ”koncept”. Vi får en enfald av lägenheter som är fyllda med lull-lull och har de högsta hyrorna. Nu ska det i ärlighetens namn sägas att alla inte gör på detta sätt, men det är väldigt många av de största och mest dominerande företagen som har detta arbetssätt som affärsidé.

Äras bör de som tänker annorlunda.

Hyresgästföreningen är gärna med och lyfter de företag som aktivt arbetar med hyresgästinflytande, olika renoveringsnivåer och varsamma ingrepp i boendemiljöerna.

Många av medlemmarna hos Fastighetsägarna MittNord vill säkert sköta sina renoveringar på just det sättet, och där kan vi absolut föra givande och utvecklande samtal. Ni är hjärtligt välkomna att höra av er.

Mårten Gulin, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen region Aros-Gävle