Konkurrens höjer kvaliteten

Konkurrensen om äldreomsorgen tror vi konstruktivt bidrar till nytänkande inom välfärden, skriver alliansen i äldrenämnden i en replik till S, MP och V.

Stefan Hanna (C)

Stefan Hanna (C)

Foto: Pär Fredin

debatt – Slutreplik2017-09-05 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alliansen i Uppsala anser att det är mycket viktigt med mångfald och valfrihet inom äldreomsorgen. För att det ska säkras är det värdefullt med både kommunala och privata utförare.

Valfriheten leder bland annat till en ökad kvalitet och en kostnadseffektiv verksamhet.

S, MP och V skriver i sin replik (unt.se/debatt 22/8) att den kommunalisering som skett bara handlar om de nio boenden där överklagandet dragit ut på tiden. Detta stämmer inte. Redan innan valde man att direkt kommunalisera flera andra boenden som med fördel hade kunnat upphandlas. För oss är det mycket tydligt att det finns en skepsis mot privata alternativ inom nuvarande majoritet. Av många skäl anser vi att det är oklokt. Kvalitet, kvalitet och åter kvalitet ska stå i fokus. Flera av de stiftelser och företag som i dag tillhandahåller äldreomsorg gör det med hög kvalitet.

Alliansen ser det som självklart att som ägarrepresentanter driva äldreförvaltningen mot ett modernare arbetssätt, fler upphandlingar och löpande kvalitetsuppföljningar.

Det finns alltid behov av utveckling och översyn av kostnader för att uppnå en bra och kostnadseffektiv verksamhet. En mix av utförare är nödvändigt för att detta ska ske. I takt med att vi blir allt äldre, och behoven av kommunal omsorg ökar, kommer det att krävas ett nytänkande inom välfärden. Konkurrensen om att få serva oss med äldreomsorg tror vi konstruktivt bidrar till den utvecklingen. Individens behov måste stå i centrum för den omsorg och vård kommunen och regionen tillhandahåller. Kommunen och regionen måste ha samma nyckeltal för att mäta förbättringsframgångar och individnytta. Vi anser också att det är viktigt att vårt näringsliv och Uppsala universitet deltar i det behovsdrivna innovationsarbetet som är både önskvärt och nödvändigt.

För att detta gränsöverskridande och nytänkande arbete ska bli framgångsrikt är det helt avgörande att omsorgens- och vårdens personal spelar nyckelroller i förbättringsarbetet.

Genom att lyssna på dem som ska hjälpas, lyssna till all duktig omsorgs- och vårdpersonal, kan vi genomföra de förbättringar som gör att vi kan klara ett kraftigt ökat omsorgs- och vårdbehov. Särskilt viktigt är det att skapa ett mycket bättre samarbete mellan kommunen och regionen för att vårda våra kroniskt sjuka, och multisjuka äldre, bättre.

Stefan Hanna, Centerpartiet, kommunalråd och 2:e vice ordförande i äldrenämnden

Johan Carlsson, Moderaterna, ledamot och moderat gruppledare i äldrenämnden

Camilla Westerborn, Liberalerna, ledamot och liberal gruppledare i äldrenämnden

Ulla Johansson, Kristdemokraterna, ledamot i äldrenämnden