Yrkeshögskolan är till för karriärbytare

Yrkeshögskolan är öppen för yrkesverksamma och karriärbytare och är den utbildningsform i Sverige i dag som bäst svarar mot arbetsmarknadens framtida utmaningar, skriver Martina Lindgren.

Martina Lindgren

Martina Lindgren

Foto:

Debatt – replik2018-04-20 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den snabbföränderliga arbetsmarknaden kräver en snabbfotad utbildningsform. Yrkeshögskolan är en del av lösningen och bör ses som en förebild när det svenska utbildningssystemet ska anpassas efter den digitala transformationen. Flexibiliteten är genomgående inom utbildningsformen och det finns plats både för den som vill skaffa sig en tydlig yrkesroll, direkt efter avslutade gymnasiestudier, eller, som Eva Nordmark poängterar i sin debattartikel (UNT 18/4): för den yrkesverksamma i behov av fortbildning eller karriärväxling.

Det stämmer inte att yrkeshögskolan har blivit mindre tillgänglig för yrkesverksamma. Tvärtom, yrkeshögskolan har under en längre tid varit en utbildningsform för personer i behov av karriärväxling eller vidareutbildning.

Sedan hösten 2017 har yrkeshögskolan dessutom öppnat upp för möjligheten att läsa fristående kurser, ett upplägg som kan passa både yrkesverksamma och karriärväxlare.

Utveckling och samverkan för att tillgodose arbetsmarknadens behov är i grunden bra och Eva Nordmark har rätt i att möjligheten till kompetensutveckling, vidareutbildning och flexibelt lärande är avgörande frågor för framtiden. Yrkeshögskolan erbjuder idag fristående kurser, men det finns mycket kvar att utveckla inom utbildningsformen i form av en ökad flexibilitet, snabbspår, validering och bootcamplösningar. Vi vet att en utbildning inte kommer att räcka ett helt yrkesliv på framtidens arbetsmarknad, utan att vi kommer att utbilda oss hela livet ut.

Varför inte låta yrkeshögskolan, som framgångsrikt är utformad efter just arbetsmarknadens behov, vara en inspiration i det arbete som krävs för att svara upp mot arbetsmarknadens behov av snabbfotade och specialiserade utbildningar mot yrkesverksamma och karriärväxlare?

Automation och digitaliseringen innebär att vi kommer att utbilda till yrken som i dag inte ens existerar. Det innebär stora krav på omställning för nuvarande arbetstagare och därmed även på Sveriges utbildningslandskap. Vi ser fram emot ett fortsatt samtal om hur samtliga av Sveriges olika utbildningsformer kan samverka, särskiljas och utvecklas tillsammans för att möta framtiden!

Martina Lindgren, marknadschef och ansvarig för produktutveckling på Nackademin