Inga löneskillnader på grund av kön

Skillnader i lönenivåer 2017 för specialistläkare kunde enligt årets lönekartläggning inte förklaras av kön, utav av skillnader i erfarenhet, uppdragets art och individuella prestationer, skriver Vivianne Macdisi och Malena Ranch i en replik.

Vivianne Macdisi (S)

Vivianne Macdisi (S)

Foto: Lotta Lille

debatt – replik2018-09-29 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lika lön för lika arbete är en självklarhet i ord och handling. I debattartikeln ”Läkare diskrimineras” (UNT Debatt 27/9) riktas hård kritik mot Region Uppsala som arbetsgivare. Enligt skribenterna lönediskrimineras läkare som är kvinnor.

För oss som politiker är det självklart oacceptabelt med lönediskriminering. Region Uppsala ska vara en arbetsgivare i framkant när det gäller jämställdhet mellan könen och lika lön för lika arbete.

Arbetet för jämställda löner har hög prioritet inom regionen. I 2017 års lönekartläggning genomfördes en analys av löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika. Detta gjordes av representanter från Regionkontoret och Akademiska sjukhuset. I de fall löneavvikelser upptäcktes fördes samtal med respektive persons lönesättande chef. De centrala förhandlingarna med läkarförbunden är just klara när det gäller 2018 års löneöversyn och lönekartläggningen ska inledas så fort det är möjligt.

Vi ska inte föregå resultaten av årets lönekartläggning, men skillnader i lönenivåer 2017 för specialistläkare kunde enligt undersökningen inte förklaras av kön, utav av skillnader i erfarenhet, uppdragets art och individuella prestationer.

Skillnader i lönenivåer för överläkare kunde inte heller förklaras av kön, utan i stor utsträckning av skillnader i uppdragens art. Vi kommer noggrant och i samråd med de fackliga organisationerna följa och studera de resultat som framkommer av kartläggningen för 2018.

Givetvis ska Region Uppsala inte luta sig tillbaka och vara nöjda.

Löneläget inom vissa specialiteter som är manligt dominerade kan vara högre än inom specialiteter som är mer kvinnligt dominerade. Även om det inte rör sig om lönediskriminering på grund av kön i strikt juridisk mening är det något som är viktigt att ha med sig i det fortsatta övergripande arbetet för jämställda löner.

Samtidigt ser vi tydligt att kvinnodominerade yrken inom sjukvården som sjuksköterskor och undersköterskor har lägre löner än mer manligt dominerade. Ojämlikheten och icke-jämställdheten går hand i hand. Vi vill att Region Uppsala ska vara en arbetsgivare som bekämpar dessa strukturer. Rätt till heltid, slopande av delade turer, motverkande av otrygga anställningsformer och stärkta satsningar på arbetsmiljön är viktiga delar i detta arbete, men också fler kollegor. Statusen för undersköterske- och sjuksköterskeyrket behöver höjas.

Lika lön för lika arbete ska vara en självklarhet i Region Uppsala både i ord och handling. Lönekartläggningen är en grundsten i detta arbete, samtidigt som vi även behöver ett övergripande perspektiv kring löneläget mellan specialiteter och yrkesgrupper. Vi har kommit långt i jämställdhetsarbetet, men vi är inte nöjda än.

Vivianne Macdisi, Regionråd och ordförande i Sjukhusstyrelsen (S)

Malena Ranch, regionråd och ordförande i Vårdstyrelsen (MP)