Fler ska kunna leva livet i Eriksberg

Replik på Per G Berg m fl (UNT 12/3).

Erik Pelling (S).

Erik Pelling (S).

Foto: Tomas Lundin/arkiv

DEBATT - replik2017-03-22 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eriksberg ska växa med rätt volym, skala och tempo. Vi kan konstatera att förslaget till program för Eriksberg och Ekebydalen på flertalet punkter stämmer överens med innehållet i debattartikeln i UNT 12 mars. Vi blir fler i Uppsala och det behöver byggas nya bostäder i attraktiva lägen som Eriksberg nära både staden och naturen. En större befolkning ger bättre underlag till service, som till exempel butiker, kultur, skolor och kollektivtrafik. En tätare struktur skapar närhet och bättre förutsättningar för att gå, cykla eller använda kollektivtrafiken.

Fler ska kunna leva hela livet i stadsdelen. Eriksberg har goda grundförutsättningar att utvecklas till en stadsdel där fler kan leva hela livet. För att detta ska kunna ske måste det till fler bostäder med en större variation av upplåtelseformer och lägenhetsstorlekar. Idag råder det brist på större lägenheter, vilket gör att det är svårt för exempelvis barnfamiljer att hitta bra bostadsalternativ i stadsdelen. Behovet av en större blandning poängteras i planprogrammet och kommer att eftersträvas i efterföljande planering. Ny bebyggelse möjliggörs i de flesta delar av Eriksberg, även i de delar av området som domineras av bostadsrätter och villor.

Eriksberg kommer att förbli en grön stadsdel. Den föreslagna omvandlingen innebär att vissa grönytor tas i anspråk för ny bebyggelse. Men det ger även möjligheter till satsningar på gemensamma ytor som parker, torg och lekplatser. De centrala delarna av Eriksberg, det vill säga Västertorg och dess närmaste omgivning, ska i linje med kommunens översiktsplan utvecklas till en stadsdelsnod. Många nya byggnader och flera nya funktioner kommer därför bli möjliga i Eriksbergs mitt. Eriksbergs kopplingar till de stora närliggande natur- och grönområden Stadsskogen, Hågadalen och Ekebydalen föreslås länkas ihop med tydliga parkstråk. Ekebydalen ska fortsatt utvecklas som park för rekreation och idrott men även för att ta hand om dagvatten.

Programmet värnar en bebyggelse med öppen struktur. Stadsutvecklingen anpassas till Eriksbergs förutsättningar. Precis som artikelförfattarna föreslår så är en av programmets riktlinjer att kvarter inte ska slutas, utan ha öppningar för att värna en öppen struktur. En annan riktlinje i programmet är att den befintliga bebyggelsen ska vara tydligt avläsbar. Det innebär att den tillkommande bebyggelsen överlag ska vara märkbart lägre än den befintliga. I vissa strategiska lägen kan dock högre byggnader vara motiverade.

Artikelförfattarna tar även upp begreppet exploateringstal och att det inte bör överstiga 2. Exploateringstal kan användas för att mäta ett områdes täthet och är förhållandet mellan våningsyta och markyta. Detta kan mätas på flera nivåer, t ex i ett enskilt kvarter eller i ett större område. Programförslaget innebär att några enskilda kvarter får ett exploateringstal som är högre än 2, till exempel närmast stadsdelsnoden. På områdesnivå, det vill säga flera kvarter tillsammans, blir exploateringstalet även i de enligt förslaget tätaste delarna av Eriksbergs lägre än 2.

Stadsdelen ska byggas ut stegvis under lång tid. Det dokument som nu tas fram är ett planprogram, det vill säga ett strategiskt dokument som ska vägleda efterkommande detaljplanering under en lång tid. För att behålla programmets aktualitet är det inte lämpligt att gå in i en alltför detaljerad nivå i ett programskede. Detaljplaneringen och utbyggnaden kommer att ske under lång tid, precis som artikelförfattarna efterfrågar. I varje enskilt detaljplanearbete finns möjligheter att fördjupa studierna för specifika platser och genomföra relevanta dialogprocesser och utredningar på den lokala nivån, inom det enskilda planområdet.

Den 15 mars avslutades samrådstiden för förslaget till planprogram för Eriksberg och Ekebydalen. De boende i Eriksberg har visat stort intresse för kommunens planer att utveckla Eriksberg och Ekebydalen. Vid samrådsmötet den 23 januari deltog omkring 600 personer för att ställa frågor och lyssna på föreläsningar om planprogrammet. Drygt 400 skriftliga yttranden har lämnats in med synpunkter på förslaget till planprogram. Nu pågår ett omfattande arbete med att gå igenom alla de yttranden som kommit in och se över på vilket sätt de kan förbättra förslaget till planprogram.