Staffan Laestadius, professor i industriell omvandling vid KTH, skriver om klimatfrågan som en välfärdsfråga (UNT 23/2). Det borde inte undgått någon att vi står inför en unik situation där vi mer än någonsin styr vår framtid beroende på hur vi agerar i nuläget.
Det är viktigt, som Leastadius skriver, att vi behöver skapa arbeten utan att överträda naturens gränser och att det behöver bli en valfråga. Som riksdagskandidat tar jag mer än gärna den utmaningen till mig.
Att bygga en ny civil flygplats på Ärna är inte att skapa jobb inom naturens gränser.
Sådana projekt hotar klimatmålen. Skavsta som är en stor lågprisflygplats har endast motsvarande 140 heltider anställda. I kring verksamheter ger också jobb, men det skulle lika gärna kunna åstadkommas med annan verksamhet som inte hotar våra klimatmål. Många flygplatser går också dåligt, Skavsta avskedade nyligen 25 personer.
Om vi ska hantera klimat- och miljöproblemen måste vi se till de stora utsläppen. Det är de som spelar roll. Av Uppsalas klimatutsläpp står det långväga resandet i dag för nära på en tredjedel. Utsläpp av koldioxid och andra klimatpåverkande gaser från Ärna beräknas motsvara mellan 50 till mer än 100 procent av Uppsalas totala utsläpp, från de tillkomna flygresorna. Detta beroende på vilket räknesätt man använder.
Uppsala har fått klimatpris, men faktum är att vi inte minskat klimatutsläppen under denna mandatperiod. Det är allvarligt och beror på att beslutade klimatåtgärder fortfarande motverkas av en politik där man inte stoppar de stora koldioxidalstrande projekten. Av planerade projekt sticker särskilt utbyggnaden av Fullerö park och externhandeln ut, som också beräknas öka utsläppen i Uppsala kommun med flera procent, samt frågan om civilflygplats på Ärna.
Nu när regeringen har sagt sitt om Ärna, väntar vi på svar på överklagandet till högsta förvaltningsdomstolen.
Det är ett mycket märkligt att regeringens beslut går emot Mark- och miljödomstolens avslag, helt utan att ha motiverat det. Detta trots att förslaget strider emot miljöbalken. Hur slutresultatet än blir så har en sittande majoritet i kommunen möjlighet att säga nej. Särskilt som Mark- och miljödomstolen tydligt sagt att ansökan strider emot miljöbalken. Det är viktigt att denna möjlighet tas tillvara för att rädda klimatmålen, stoppa ohälsosamt buller, skydda grundvattnet och visa på framtidstro, där de transportslag vi bygger ut är hållbara. M, KD och FP säger fortfarande ja till en civil flygplats, C säger nej på lokal nivå trots att det säger ja på riksnivå. Vilket är bra om det verkligen gäller fram till byggnadslovet ska beslutas.
Klimatet behöver ett nytänkande när det gäller jobb och välfärd. Ett bra klimatarbete ska göras på många nivåer men i grunden får inte de stora utsläppen missas. Genom att ta itu med dem samtidigt som vi bygger upp ekologiskt hållbara verksamheter som ger goda arbetstillfällen så kan vi klara utmaningen och bygga för framtiden.
Det finns en lång rad saker vi kan satsa på som ger gröna jobb i ett fossilfritt kretsloppsamhälle: vindkraft, solenergi, forskning på nya energislag och energilagring, energieffektivisering, utbyggnad av järnvägen och kollektivtrafiken, satsning på samhällsviktiga tjänster som ej orsakar stora koldioxidutsläpp som skola, vård, kultur och sport, ökad återvinning samt återanvändning och öka lokal upphandling.
Vänsterpartiet satsar 5,7 miljarder till gröna investeringar.
Vi vill ge investeringstöd till förnyelsebar energi och pengar till forskning på nya energislag och energilagring. En riskkapitalfond för ny teknik är på gång men den behöver bli större.
Vänsterpartiet satsar mest av alla partier i sin budget på järnvägen. Vi vill öka lokal upphandling vilket ger fler jobb inom jordbruksnäringen. Vi vill avsätta medel för energisparåtgärder av miljonprogrammet vilket ger jobb samtidigt som det håller emot hyreshöjningarna som sker i samband med stamrenoveringar i dag. Dessutom vill vi förlänga garantitiderna så att inte saker går sönder så fort. Vilket gynnar mer återbruk- och uthyrningsfirmor. Vi vill dessutom bygga ut den gemensamma välfärden som bidrar till mindre utsläpp men är nödvändig för allas vårt välmående, för att nämna några saker. En sådan utveckling skulle ge massor av jobb och samtidigt bidra till en viktig klimatomställning, i stället för att satsa på osäkra riskprojekt som äventyrar klimatmålen. Det är den utmaningen vi måste ta för vår och våra barns framtid, vi formar den nu och ingen annan gör det åt oss!