Den 15:e juli 2016 inkommer ett samtal till SOS. Det luktar rök i en lägenhet på Bandstolsvägen. Räddningstjänsten rycker ut till platsen men stöter på hinder där ett ungdomsgäng sätter bilar i brand och kastar sten. För att komma fram till lägenheten behöver de hjälp av kravallpoliser utrustade med hjälm och sköld.
Det tog hela 20 minuter för räddningspersonalen att komma till platsen när det, enligt en artikel i Aftonbladet, borde ha tagit 5–7 minuter. I lägenheten befann en äldre man sig. Mannen fördes till sjukhus där han senare avled på grund av sina skador.
Stenkastning har länge varit ett problem för blåljuspersonal. I en intervju av Expressen med Håkan Dahlbäck, operativ chef vid Storstockholms räddningscentral, berättar han att det sker främst i Gottsunda-/Valsätraområdet. Räddningstjänsten vill ibland inte åka utan poliseskort på grund av de risker som finns i området. UNT har rapporterat att det vid ett tillfälle rörde sig om 30–50 personer i åldrarna 13 till 20 år som var kända av polisen sedan tidigare. Uppsalapolisen är sedan tidigare medvetna om att många är frustrerade över situationen samt om den kritik som finns kring att polisen är för passiva.
Efter att ha hört denna och flera liknande historier kan man inte låta bli att bli frustrerad. Det är däremot värt att diskutera ifall polisen är passiva eller om de är begränsade till de resurser och verktyg som finns tillgängliga. För att avskräcka från den här typen av brott infördes vid årsskiftet lagen ”sabotage mot blåljusverksamhet” vilket höjde straffen för den här typen av brott. Jag anser att detta inte är tillräckligt, utan Uppsala kommun måste också ta ansvar för att motverka stenkastning. Det kommunägda bostadsbolaget i Malmö, MKB, har sedan flera år tillbaka infört vräkning av stenkastare. Till exempel finns det ett fall där ett gäng ungdomar kastade sten på bilar i ett av MKB:s bostadsområden i Rosengård. En av ungdomarna pekades ut som drivande i stenkastningen. Då ungdomen var omyndig informerades föräldrarna i ett brev att MKB såg allvarligt på händelsen och att föräldrarna uppmanades att se efter sin son. Om det inte sker någon förbättring och stenkastningen fortsätter kan hyresgästen riskera vräkning alternativt få sin sak prövad hos hyresnämnden. Att skicka ut varningsbrev och informera om risken med vräkning på grund av stenkastning stöds av hyreslagen som säger att en hyresgäst är skyldig att se till att omgivningen inte utsätts för störningar.
Uppsala kommun har samma förutsättningar att motverka stenkastning som i Malmö. Till exempel är Uppsalahem kommunägt vilket innebär att det går att införa åtgärder omgående. Dessutom bör Uppsala kommun samtala med övriga hyresvärdar i Uppsala för att införa åtgärder mot stenkastning och andra oroligheter. Åtgärderna skapar även incitament hos föräldrar att ta ett större ansvar för sina barn och för ungdomar att inte engagera sig i stenkastning. Det ska vara en självklarhet för blåljuspersonal att kunna utföra sitt arbete utan hinder och att varenda Uppsalabo ska kunna känna sig trygg i sitt bostadsområde.