Vilka rättigheter har personer på äldreboenden?

Under coronapandemin har allvarliga brister inom äldreomsorgen uppdagats för allmänheten, skriver Christina Lundh, Marie-Louise Lundberg och Mirjana Gavran.

Det verkar som de som flyttar in på ett äldreboende blir omyndigförklarade och fråntagna sina rättigheter att bestämma över sitt liv och sin hälsa/sjukdom, skriver Christina Lundh, Marie-Louise Lundberg och Mirjana Gavran.

Det verkar som de som flyttar in på ett äldreboende blir omyndigförklarade och fråntagna sina rättigheter att bestämma över sitt liv och sin hälsa/sjukdom, skriver Christina Lundh, Marie-Louise Lundberg och Mirjana Gavran.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Debatt2020-08-15 02:17
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vård och omsorg inte har fungerat på ett acceptabelt sätt har brukare och deras anhöriga känt till en längre tid. Otillräcklig bemanning, bristande kompetens och bristande resurser har uppdagats under pandemin.

Nu har ytterligare ett allvarligt missförhållande inom äldreomsorgen kommit i dagern, nämligen att brukare som drabbas av sjukdom ska vårdas i sina äldreboenden. Detta enligt regelverk bland annat i Stockholms kommun och trots att det varken finns hälso- och sjukvårdspersonal i tillräcklig omfattning eller medicinsk utrustning och adekvat kunskap om läkemedelshantering inom alla boenden.  Enligt rekommendation och regelverk ska endast palliativ vård ges till de som vårdas på ett äldreboende om de blir allvarligt sjuka vilket innebär basal omvårdnad och ordination av morfin, ofta i stigande doser. Möjlighet att ge syrgas, intravenös näringstillförsel och/eller vätsketillförsel saknas på många boenden. Det innebär även att medicinskt regelbundna läkarbedömningar inte följs på plats, ingen provtagning sker och ingen adekvat dokumentation görs. 

Många äldre som blir sjuka i Covid-19 är multisjuka, lider av näringsbrist och kan vara dementa i olika grad och därmed inte orka med intensivvårdsbehandling eventuellt i respirator. Varje individ måste dock få bli individuellt undersökt och provtagen samt bedömd av kompetent läkare före beslut om behandling. Eftersom äldreboenden i allmänhet saknar läkare på plats, medicinsk utrustning och möjlighet till provtagning måste bedömning ske på sjukvårdsinrättning/ akutmottagning/coronamottagning. 

I nuläget sker den medicinska bedömningen av sjuk patient inom äldreomsorgen genom rapport av undersköterska eller sjukvårdsbiträde till sjuksköterska vilken i sin tur tar beslut om att läkare ska konsulteras eller inte. Läkaren får information via telefon eller annan kommunikationsväg. Det är därför en stor risk att information som går i flera led ger felaktigt underlag för beslut av medicinskt ansvarig läkare. Denna rutin är oacceptabel. Om den sjuke eller dennes anhöriga vill att konsultation och vård på sjukhus ska ske tillmötesgås inte denna begäran med hänvisning till karantän.

Det verkar som de som flyttar in på ett äldreboende blir omyndigförklarade och fråntagna sina rättigheter att bestämma över sitt liv och sin hälsa/sjukdom. Omsorg och vård måste omorganiseras i grunden. Om den modell som vi har i dag ska fungera måste sjukvård ges till den som behöver det efter sedvanlig utredning och bedömning av närvarande läkare på sjukvårdsinrättning.

Vi kräver att omsorg och vård för äldre omorganiseras i grunden, att våra äldre bedöms medicinskt inför behandling, att resurserna för äldrevården förstärks och att våra äldre därmed får rätt vård.