REPLIK
Att förebygga äldres ensamhet är en prioriterad fråga för oss socialdemokrater och hela Uppsalas Mittenstyre. Under pandemin har den blivit extra viktig. Vi jobbar för att bryta den ofrivilliga ensamheten på flera sätt med bland annat träffpunkter och seniorrestauranger och uppsökande verksamhet. Bostäder med gemensamhetslokal är ett annat bra sätt att öka gemenskap och tillhörighet.
Under 2020 har det tillkommit 11 lägenheter till de 337 seniorbostäder i hyresrättsform som fanns tidigare. Vi jobbar för att få till ännu fler lägenheter som såväl hyresrätter som bostadsrätter för att möta den stora efterfrågan.
När vi säger att vi behöver billiga bostäder så menar vi prisvärda bostäder som Uppsalas äldre har råd att bo i. Annars kommer de att stå tomma, trots den stora efterfrågan. Det handlar absolut inte om något nytt miljonprogram, det ska givetvis vara trevliga bostäder av god kvalitet.
Det som tidigare kallats trygghetsbostäder kallar vi nu för seniorbostäder med gemensamhetslokal. Namnet trygghetsbostäder har ibland skapat förväntningar som vi inte har kunnat uppfylla. Vissa har haft bilden av att det ska finnas personal dygnet runt, hälso- och sjukvård och matsal på boendet. Det handlar endast om ett namnbyte, själva boendeformen är samma som tidigare.
Den sänkta åldern för att stå i kön beror på att vi måste ha samma regler som gäller för det nationella investeringsstödet till seniorbostäder. Investeringsstödet gör det möjligt att bygga bostäder med lägre hyror.
Av seniorbostäderna som förmedlades det senaste året hade mer än en tredjedel av personerna en kötid på mindre än fem år. Bostadsförmedlingen har inte sett att kötiderna har blivit längre sedan åldern sänktes till 65 år. Alla som står i bostadsförmedlingens kö är inte i behov av bostad nu, många planerar för sin framtid.
Vi håller med PRO (UNT 14/2) om vikten av trygga bostäder för äldre och uppskattar att ni lyfter frågan. Samarbetet med PRO och andra föreningar betyder mycket. Tillsammans kan vi bryta den ofrivilliga ensamheten.