Vi vill se bättre ägarstyrning inom Uppsala kommun

Alltför många kommunalt ägda bolag har otydliga uppdrag och oklara roller, skriver Ehsan Nasari, Nora Karlsson och Jonas Petersson.

Kunskapen om professionell ägarstyrning måste öka både inom politiken och kommunledningskontoret, skriver Nora Karlsson, Ehsan Nasari och Jonas Petersson.

Kunskapen om professionell ägarstyrning måste öka både inom politiken och kommunledningskontoret, skriver Nora Karlsson, Ehsan Nasari och Jonas Petersson.

Foto: Privat.

Debatt2022-01-20 04:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunala nämnder och bolag har en framträdande roll i samhället. De är många, har en hög omsättning, står för stora värden och svarar för viktiga samhällsfunktioner. Det finns med andra ord många skäl till att dessa behöver drivas med en effektiv styrning och kompetenta styrelser. 

I Uppsala kommun har man valt att bedriva flera viktiga verksamheter i bolagsform. De kommunala bolagen står för stora värden och viktiga samhällsfunktioner. Exempelvis förvaltas stora delar av Uppsala kommuns tillgångar i Uppsalahem AB. 

Att vara ledamot i ett kommunägt bolag är ett intressant uppdrag, men också tufft och komplext. Man har att leda en bred verksamhet och balansera kraven på att leverera samhällsnytta och ekonomiskt resultat. Idag krävs det bredare och djupare kunskaper än vad det gjorde för 10–20 år sedan. 

Alltför många kommunalt ägda bolag har otydliga uppdrag, oklara roller och politik i styrelserummet som skapar osäkerhet kring ansvar och befogenheter. Inte sällan saknas insikter i styrelsearbetets förutsättningar och villkor. Ett konkret exempel på bristande ägarstyrning är de senaste årens turer i försöken att sälja Gottsunda centrum, något som också har uppmärksammats i media. 

För att öka professionalismen och säkerställa en mer ansvarfull förvaltning av våra skattepengar vill Centerpartiet driva följande frågor:

Minst en tredjedel av ledamöterna i samtliga bolagsstyrelser i Uppsala kommun ska tillsättas av professionella ledamöter (ej politiker). Dessa individer ska ha branschspecifika kunskaper och erfarenhet av bolagsstyrning. Idag tillsätts samtliga styrelseuppdrag av förtroendevalda fritidspolitiker. 

Uppsala kommun ska bli mer professionell i sin ägarstyrning. Alltför många kommunalt ägda bolag har otydliga uppdrag och styrningen sker inte sällan via informella kanaler i stället för tydliga ägardirektiv. Här måste kunskapen om professionell ägarstyrning öka både inom politiken och kommunledningskontoret.

Ställa krav på att alla förtroendevalda politiker som ska sitta i ett kommunalt bolag ska genomgå en professionell styrelseutbildning. I dag har vi många personer som har förtroendeuppdrag i kommunala nämnder och bolag. Dessa personer är i regel nominerade av sina respektive partier. Tyvärr lämnar nomineringsprocesserna en del i övrigt att önska när det kommer till professionalism, det vill säga att de ledamöter som nomineras ska ha formell styrelsekompetens och insikt i uppdragets art och ansvar. Uppsala kommun erbjuder styrelseutbildning men det är inte ett krav utan frivilligt. Vi anser att det borde vara ett krav att en styrelseledamot i kommunägt bolag har en formell utbildning i professionellt styrelsearbete. 

Våra resurser är inte oändliga och det ställs ständiga krav på effektiviseringar. Därför tycker vi att våra förslag borde vara självklarheter som alla partier ska kunna ställa sig bakom. Genom professionell ägarstyrning och styrelsearbete kan vi förvalta våra skattepengar på ett mer effektivt och ansvarsfullt sätt.