Region Uppsalas egen trygghetsundersökning visar att fyra av fem gymnasietjejer känner sig otrygga på stan. I mars uppmärksammade Kristdemokraterna hur den ökade känslan av otrygghet har lett till att unga tjejer tvingas anpassa sig till en alltmer otrygg tillvaro.
Nu har fem månader gått och fortfarande möts vi återkommande av skrämmande rapporter om sexuellt våld mot kvinnor. Flera återförsäljare och tillverkare av självförsvarsspray berättar hur försäljningen har ökat explosionsartat, vilket inte är konstigt med tanke på den senaste tidens ökningar beträffande vålds- och sexualbrott.
Uppsala län har enligt Nationella trygghetsundersökningen högst andel av befolkningen som utsatts för sexbrott. Det är ett underbetyg som visar på att detta arbete aldrig får nedprioriteras. När kvinnor i Uppsala talar öppet om och agerar utifrån att de känner otrygghet i det offentliga rummet, så väljer en del att enbart fokusera på antalet fullbordade våldtäkter. Man väljer alltså hellre att relativisera än att problematisera den upplevda otryggheten som många idag känner.
Fråga i stället unga kvinnor hur det känns att ständigt få höra hur anmälningar för våldtäkt och kvinnomisshandel läggs ner och där gärningsmannen går fri? Eller hur det känns att höra om förövare som döms för lindrig våldtäkt? Som om det skulle finnas ett lindrigt sätt att bli berövad sin frihet och integritet på! Ingen borde ifrågasätta känslan av otrygghet hos tjejen som blivit traumatiserad för livet.
Vi vet att mörkertalet beträffande anmälningar om sexualbrott är stort. Att ifrågasätta otryggheten är en käftsmäll för varje kvinna som blivit utsatt för brott eller som inte vågat anmäla. Det är att nonchalera alla kvinnor som byter ut klackskorna till gympadojjor efter nattpasset, håller nycklar mellan knogarna eller har en pepparspray i väskan på vägen hem.
Uppsalapolisen har aktivt uppmanat kvinnorna i vår stad att inte gå ensamma sent på kvällarna. Lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius säger själv att det begås fler brott i Uppsala i dag än vad det gjorde för tio år sedan, och att antalet gäng har ökat.
Polisens resurser räcker helt enkelt inte till. Lagarna behöver skärpas så att dömda sexualbrottslingar får hårdare straff. Det krävs aktiva insatser av Uppsala kommun då regeringen Löfven med sin elitfeminism uppenbarligen inte lyckats lösa de verkliga jämställdhetsproblemen.
Uppsalas mittenstyre med stöd av Vänsterpartiet sade senast i förra veckan att de kommer att satsa mer pengar i budget på tryggheten. Vi har dock blivit lovade flera satsningar förut, utan några större framsteg. När vi nu närmar oss årets mörkaste månader blir det extra tydligt att stadens gator på vissa platser inte är tillräckligt upplysta. Vid vissa partier, framförallt vid gång- och cykelvägarna, har det varit helt mörkt under kvällstid och sikten skyms inte sällan av stora buskage.
Några åtgärder som Kristdemokraterna förväntar av styret i Uppsala kommun är: Sätt snarast upp trygghetskameror i centrum, säkra gång- och cykelvägarna genom att röja buskage och förbättra belysningen, samt att fler ordningsvakter ska patrullera i kommunal trafik och otrygga områden, även nattetid.
Kommunens kärnuppdrag handlar inte enbart om att erbjuda en god skola och bra vård och omsorg. Det handlar även om att tillsammans med polis och räddningstjänst bidra till att upprätthålla trygghet för invånarna. Kvinnor ska inte behöva acceptera husarrest för att beslutsfattare inte kan säkra våra gator.