Vi vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Uppsala. Valet i vår kommun är en folkomröstning om Uppsalas välfärd. Vi har valt väg och prioriterar mer personal i Uppsalas skolor framför Moderaternas skattesänkningar.
Den här veckan fylls Uppsalas skolor åter av förväntansfulla elever. Många kommer tillbaka efter ett välförtjänt sommarlov och andra har just påbörjat sin första vecka som skolelev. Vi socialdemokrater vill att varje barn, oavsett vem man är eller var man bor, ska ha rätt till en skolgång som präglas av trygghet, studiero och fokus på kunskap. Det är en vision som de flesta politiker nog skriver under på, men för att förtjäna väljarnas förtroende behöver man också sätta handling bakom orden.
På Moderaternas retorik låter det ofta som att de också vill satsa. Men när deras främsta vallöfte är att sänka skatten vet vi att något kommer få stryka på foten.
När man som Moderaterna i Uppsala lovar att sänka kommunalskatten med 150 miljoner kronor direkt efter valet och i ett andra steg med 500 miljoner kronor kommer skolan att bli lidande.
Man behöver inte vara matematiker för att förstå att med skattesänkningar motsvarande 800 grundskolelärare kommer satsningar snabbt att ersättas med stora besparingskrav och skolorna tvingas dra in på sådant som de flesta av oss tycker är nödvändigt.
Uppsala står inför stora pensionsavgångar inom skolan och en nationell lärarbrist samtidigt som allt fler barn kommer upp i skolålder. Fram till 2022 behöver Uppsala rekrytera 1 000 nya medarbetare till skolan för att möta den demografiska utmaningen och ersätta dem som går i pension. Det är medarbetare som ska rekryteras i hård konkurrens med andra kommuner. Vi har en plan för att klara av det genom höjda lärarlöner, tydliga karriär- och utvecklingsmöjligheter för skolpersonal, återrekrytering av lärare som slutat och bättre arbetsmiljö. Moderaterna har i stället en plan för att sänka skatten.
När Uppsala växer och fler jobbar ökar skatteintäkterna. Under mandatperioden har vi vänt underskott i Uppsalas finanser till överskott. Vi vill använda styrkan i Uppsalas ekonomi för att förbättra Uppsalas skolor.
Vi vill att lärarna ska få fler kolleger, vi vill anställa fler lärarassistenter och förstärka elevhälsan. Så kan vi nå ökade kunskapsresultat och ge lärare möjligheter att utvecklas i sitt yrke.
Sedan förra valet jobbar nu ytterligare hundra lärare i Uppsalas grundskolor, och våra förskolor har 300 fler anställda. Barngrupperna i förskolan har minskat markant. I år ökade gymnasiebehörigheten bland Uppsalas grundskoleelever till 85 procent. Samtidigt klarade över 87 procent av yrkeseleverna sin gymnasieexamen, att jämföra med 80 procent vid förra mandatperiodens slut. Samtidigt klarade fler sin gymnasieexamen inom tre år. Vi har byggt nya förskolor och skolor och renoverat gamla som slitits med åren. Hundratals elever börjar i veckan skolan i helt nybyggda lokaler. Det har varit möjligt eftersom vi har prioriterat skolan i stället för skattesänkningar.
Utvecklingen är på många vis positiv, men vi har mycket mer att göra. Våra ambitioner för skolan i Uppsala är mycket högre. Skillnaderna mellan våra skolor är fortfarande för stora. Det finns elever som inte får det stöd som krävs för att klara kunskapsmålen. Många lärare älskar sitt jobb, men känner att tiden inte räcker till för att göra det som krävs.
Därför vill vi fortsätta prioritera skolan, inte skära ner för att ha råd med skattesänkningar.
I valet den nionde september avgörs i vilken riktning Uppsalas välfärd ska gå. Vi vill bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Uppsala med mer personal i våra skolor. För oss är det viktigare än att sänka skatten.
Erik Pelling, kommunalråd (S)
Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S)