Ulleråker står inför en rejäl utbyggnad där det planeras för kollektivtrafikstråk mellan Uppsala centrum och södra staden i Bergsbrunna. Ett par detaljplaner har vunnit laga kraft för ett par år sedan. Ett stort antal nya hus planeras varav vissa med häpnadsväckande många våningar. Vi önskar att utveckla tankegångarna från ett fokus på förtätning till att handla om kvalitativ bebyggelseutveckling.
I Ulleråker finns ett åldersrikt och unikt tallbestånd som har börjat avverkas i dagarna och detta ställer saker på sin spets. Dels uppvisar tallarna en imponerande storlek och höjd, dels visar sig skogsbeståndet vara ett habitat för den skyddade cinnoberbaggen. Fynden av cinnoberbagge innebär att avverkningar måste avbrytas med omedelbar verkan och kompletterande inventeringar göras. För att detta ska ske har boende i Ulleråker ställt upp och bromsat avverkningarna så att Länsstyrelsen och Uppsala kommun fått tid att genomföra nya inventeringar.
I området finns även bestånd av lärkträd som vintertid lockar bändelkorsnäbben. Dessa lockar i sin tur ornitologer, fågelskådare och allmänheten varje vinter till att stanna upp i centrala Ulleråker. Lärkträdsbeståndet är därför en ovanlig sevärdhet, men enligt detaljplanen sparas endast ett fåtal av träden och i stället är det tänkt att uppföra ett av de högre husen just på denna plats. Sorgligt nog är det inte trovärdigt att ett decimerat lärkträdsbestånd kommer att vara tillräckligt för att även i framtiden attrahera bändelkorsnäbben. Denna planering för nya byggnader är oansvarig och direkt onödig, eftersom man kunde ha valt att bygga på annan mark bara en liten bit därifrån. Dessa synpunkter framfördes av flera berörda under samråden, men ingen tillräcklig notis togs till dem.
Ulleråker kyrkogård är en begravningsplats som är tänkt att omges av en bård av vegetation med ett djup på 6,5 meter. Avståndet mellan planerade byggnader och begravningsplatsen har hela tiden uppfattats som i kortaste laget. Vi tycker det är uppseendeväckande för de nya Ulleråkersbor som flyttar in att bo så tätt inpå begravningsplatsen, som kommer att uppfattas som en stadsdelspark. Är det respektabelt att på detta sätt bjuda in till grillfester, bollspel och hundrastande bland de gravstenar som finns?
Detaljplanerna ger utrymme för en kompakt bebyggelse kring det föreslagna kollektivtrafikstråket. Utformningen har naturligtvis stötts och blötts genom planprocessens samråd och granskningsskede. Nu är vi flera boende som vill komma i kontakt med projektörerna för de olika kvarteren för att se hur man kan ta vara på befintliga träd och annan vegetation. Mogna träd och annan grönska är multifunktionella inte minst i urban miljö. Förutom de viktiga rekreativa och ekologiska funktionerna, så lyfts växterna fram för minskad klimatpåverkan från städerna och för en avgörande roll i arbetet med klimatanpassning. Inbromsning av dagvatten från regn och snösmältning, nedkylning under heta sommarperioder och hälsosammare ljudlandskap mellan huskropparna är några av alla värden som grönskan tillför. Vi tycker man kan planera för entrégrönska, gårdsgrönska, distriktsgrönska och landskapsgrönska. Målet bör vara att få dessa olika skalor att hänga samman så mycket som möjligt. Samtidigt vill vi även bevaka att sol- och dagsljus verkligen kommer nå alla berörda. Dessutom behöver insyn undvikas mellan lägenheter och utblickar värnas, som vi har sett vara påtagliga problem i andra områden där förtätningen blivit överdriven.
En kvalitativ bebyggelseutveckling i Ulleråker väger således in dessa olika hänsyn till habitat för cinnoberbaggen, lärkträdsbestånd för bändelkorsnäbben, begränsade hushöjder (4-5 våningar), utökat respektavstånd till begravningsplatsen, en obruten grönstruktur från boendeentréer till skog, dagsljus på gårdar, undvikande av insyn och värnande av utblickar. En grupp som kallar sig Värna Ulleråker uppmanar kommunen till dialog om utbyggnaden och vill balansera planerna för att uppnå en hållbar bebyggelseutveckling i vid bemärkelse.