"Vi trampar vatten"

DEBATT: Uppsala konstmuseum står inför någon typ av förändring. Så långt är alla med. Vilken eller vilka förändringar det kommer att handla är i gengäld desto mera oklart, skriver Sebastian Johans.

Slottet i Uppsala.

Slottet i Uppsala.

Foto: Hans E Ericson/Arkiv

debatt2010-05-06 09:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunens kulturkontor och Konstmuseet drar, som UNT tidigare rapporterat, inte jämnt. Kulturkontoret kritiserar museet för bristande pedagogik och för att göra alldeles för många utställningar, men pekar inte närmare ut problemen - och det kritiken föder blir egentligen bra en bekräftelse på att något, inte vad, måste hända. Kommunen, som är museets huvudman, måste möjligen precisera sina önskemål, och då helst utan att stöta sig med Lennart Helsings ovanligt sanna truism "all pedagogisk konst är dålig och all bra konst är pedagogisk."

Eller också kanske kommun och museum inte alls behöver vara överens - en annan sak som alla är överens om är att kommunen i och med den kommande regionaliseringen av det statliga kulturstödet inte längre kan vara ensam huvudman för museet, och innan denna fråga är löst framstår det mesta som kortsiktiga lösningar.

I förundersökningen Nya rum för konsten, som i kväll presenteras för allmänheten, har utredaren Håkan Harrysson från Svensk idé AB dragit upp några tänkbara linjer inför den framtid vi alltså vet så lite om. Utredningen är tänkt som en grund eller ett startskott inför den fortsatta diskussionen, och det kan man lugnt konstatera att den faktiskt är.

Nya rum för konsten räknar upp ett flertal tänkbara vägar att gå. En kraftig ombyggnad av det befintliga museet på Slottet. En sammanslagning med Upplandsmuseet och hela rasket placerat i ett kraftigt ombyggt slott. Utvidgat samarbete mellan konstmuseets samling och universitetets i Slottet och en ny konsthall för tillfälliga utställningar någon annan stans. Ett helt nybyggt museum.

Utbildningen är relativt omsorgsfull, ringar in en hel del reella behov och belyser verkligen det vi redan visste - att en förändring måste till. Hur och om det ens är möjligt att riva och bygga om halva Slottet, där man i dag inte ens får spika i väggarna, sägs det mindre om. Likaså vilka konsekvenser en eventuell sammanslagning av Upplandsmuseet och Konstmuseet skulle ha, förutom en given antydan om de synergieffekter som de politiska beställarna är så förtjusta i. Och ingenting om kostnaderna (eller var vi ska hitta lokala politiker som är villiga att kämpa för de medel som samtliga alternativ skulle kräva). Tyvärr var det ju inte bristen på idéer som var problemet.

En grandios gest rikare har vi inte rört oss en millimeter från där vi började. Vi vet att det finns många alternativ och att vi trampar vatten istället för att komma framåt. Om hur länge det tar innan vi sjunker vet vi lika lite som i går.

FOTNOT:
I kväll torsdag, kl 18.30, presenterar utredare Håkan Harrysson förundersökningen Nya rum för konsten i kommunhuset Munin på Strandbogatan. Detta i sällskap med flera representanter från Uppsala kommuns kulturnämnd, som har beställt utredningen. Allmänheten ges här tillfälle att ventilera åsikter och ställa frågor.

Läs mer om