Replik
I en debattartikel pläderar kommunalrådet Stefan Hanna för att kommunfullmäktige omgående måste återgå till sammanträden med fysiskt närvarande ledamöter. Hans artikel har rubriken ”Usel demokratisk utveckling och förakt mot offentligheten” och upptar formuleringar som ”demokratiskt vidrigt”.
Mot dessa överord från Hannas sida måste framhållas att vi som förtroendevalda i Uppsala kommunfullmäktige har ett ansvar att följa regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska spridningen av coronaviruset.
Det innebär att vi måste utnyttja de möjligheter som finns att med teknikens hjälp fullgöra våra demokratiska skyldigheter. Detta är bakgrunden till att vi, i likhet med många andra beslutande församlingar runt om i världen, beslutat att genomföra våra möten med hjälp av den digitala kompetens som vår kommun erbjuder.
Folkhälsomyndigheten har gett ut rekommendationer som Stefan Hanna verkar bortse ifrån. För att minska risken för smittspridning bör fysiska möten ersättas med digitala möten. Nödvändiga fysiska sammanträden bör begränsas till ett par timmar.
Utspelet är ytterst förvånande, då Hanna deltagit i de beslut om ändring i kommunfullmäktiges arbetsordning som gjort digitala sammanträden möjliga. Vid krisledningsnämndens möte 8 april biföll han förslaget och vid fullmäktige 16 april både yrkade han bifall och biträdde sedan förslaget.
Partiernas gruppledare har gjort en frivillig överenskommelse och vid tre sammanträden minskat antalet ledamöter till hälften. Som en konsekvens har Hannas röstetal ökat med 100 procent. Här finns möjligen skäl att använda orden ”demokratisk vidrighet.”
Genom en massiv arbetsinsats från medarbetare vid kommunledningskontoret och kommunens IT-avdelning kunde nyligen aprilsammanträdet genomföras med deltagande på distans av 38 av 41 ledamöter. Våra goda erfarenheter gör att vi i maj planerar att återgå till 81 ledamöter, där de flesta deltar på distans. Ordförande och vice ordförande deltar fysiskt. Helt digitala möten har aldrig varit aktuella.
Vår uppfattning är att vi, av respekt och beundran för dem som nu kämpar inom sjuk- och hälsovården för att rädda liv och minska lidande, som förtroendevalda ska ta vårt ansvar och fullfölja våra uppgifter på sådant sätt som bidrar till att minska smittspridningen och göra dess konsekvenser möjliga att hantera. Samtidigt som ett lagenligt, fungerande och demokratiskt kommunalt beslutsfattande kan säkerställas, även i kris.