Vi står i solidaritet med det ukrainska folket

När diktatur ställs mot demokrati ska vi i Uppsala stå upp för fred och frihet och gemensamt ta ställning mot den ryska invasionen av Ukraina, skriver Erik Pelling.

Vi har alla också ett individuellt ansvar att bidra till kommunens och landets beredskap, skriver Erik Pelling.

Vi har alla också ett individuellt ansvar att bidra till kommunens och landets beredskap, skriver Erik Pelling.

Foto: TT/UNT

Debatt2022-03-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är många som med oro, ilska och stigande förtvivlan följer hur Rysslands militära styrkor på order av president Putin raserar städer och beskjuter oskyldiga människor i Ukraina. Ett avskyvärt brott mot den ukrainska befolkningen och mot folkrätten.

Invasionen är också en attack på demokratin och varje nations rätt att bestämma över sin egen framtid. Därför är Ukrainas sak vår. När Europas frihet hotas är samarbete över gränserna vårt bästa försvar. Uthålligt och beslutsamt måste vi visa regimerna i Ryssland och Belarus att deras agerande inte kommer att passera ostraffat. Nu tar EU och den svenska regeringen tillsammans med demokratier världen över tydligt ställning för det ukrainska folkets rätt till fred, demokrati och frihet från diktatoriskt förtryck. Sanktionerna tillsammans med det humanitära och militära stödet till det kämpande Ukraina gör skillnad.

Den ryska statsledningen har inom loppet av en vecka förändrat världen och skapat det allvarligaste säkerhetsläget i Europa sedan andra världskriget. Detta sätter fokus på vår egen krigsplanering. Behovet av att ha en välfungerande krisberedskap och ett starkt totalförsvar har aldrig varit tydligare. Statsminister Magdalena Andersson höll i veckan ett tal till nationen där hon konstaterade att hotet mot Sverige har ökat och att vår försvarsförmåga måste förbättras. Viktiga steg har redan tagits för att stärka det svenska försvaret. Regeringen har sedan Rysslands annektering av Krim år 2014 återupprättat totalförsvarsplaneringen, återinfört den allmänna värnplikten och sen 2015 ökat försvarsanslagen med 25 procent. Till 2025 kommer anslaget ha höjts med 40 procent. Men mer behöver göras och jag välkomnar att statsministern i sitt tal aviserade ökade resurser till försvaret av vårt land.

Kommunen spelar en viktig roll i upprustningen av totalförsvaret. I kommunstyrelsen har vi genomgått utbildning om vilka utmaningar vi kan ställas inför att leda kommunen under en situation av höjd beredskap eller vid ett väpnat angrepp. Ett särskilt beredskapskansli har inrättats som följer utvecklingen noga och kan hantera olika scenarier framåt.

Vi har alla också ett individuellt ansvar att bidra till kommunens och landets beredskap. Statsministern påminde i sitt tal om vikten av att inte dela information om det svenska försvaret på internet. Vi måste också vara vaksamma för desinformationskampanjer. Senast i förra veckan utsattes en biograf i Tierp för en attack av ryska hackare. Det förekommer även datorgenererade profiler på sociala medier med syftet att samla information till främmande makt. Vi måste alla vara uppmärksamma på och medvetna om vad vi delar online.

Uppsala kommun har hissat den ukrainska flaggan utanför stadshuset för att visa vårt stöd. Vi står i solidaritet med det ukrainska folket och den ukrainska demokratin. Och vi är beredda att ta vår del av ansvaret för de ukrainare som kommer att söka en fristad i Uppsala.

När diktatur ställs mot demokrati ska vi i Uppsala stå upp för fred och frihet och gemensamt ta ställning mot den ryska invasionen av Ukraina. I dag, lördag den 5 mars med samling i Odinslund kl 11:30, bjuder partier från höger till vänster i kommunfullmäktige in till en demonstration till stöd för det kämpande Ukraina. Jag hoppas att vi blir många som sluter upp i demonstrationen idag. Slava Ukraini!