Vi står bakom avtalet med staten!

Svar på debattartikeln "Kommer Knivsta kommun att lyssna till folket?" i UNT den 10/6.

Utan avtal finns risk att kommunen får en tillväxt som sker ad hoc och blir ogenomtänkt, exempelvis att Knivsta blir en förort i stället för den trivsamma småstad som vi i Centerpartiet vill ha, skriver Johan Eskhult, Kerstin Eskhult och Boo Östberg.

Utan avtal finns risk att kommunen får en tillväxt som sker ad hoc och blir ogenomtänkt, exempelvis att Knivsta blir en förort i stället för den trivsamma småstad som vi i Centerpartiet vill ha, skriver Johan Eskhult, Kerstin Eskhult och Boo Östberg.

Foto: Foto: Privat.

Debatt2020-06-13 02:39
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Vi står bakom åtalet med staten, men det var inte därför vi röstade emot en folkomröstning i onsdags.

För Centerpartiet är folkomröstning ett viktigt verktyg i den svenska demokratin, men ska som alla verktyg användas på rätt sätt och vid rätt tillfälle. Vi föreslog 2012 en folkomröstning om byggandet av Centrum för idrott och kultur (CIK), vilket var en fråga som kommuninvånarna i Knivsta själva ägde. Förslaget röstades dock ner av kommunfullmäktige.

Men fyrspårsavtalet berör inte bara Knivsta kommun. Avtalet ingår i den så kallade Sverigeförhandlingen och är en viktig del av hela landets bostads- och infrastrukturpolitik.

Syftet är att skapa en hållbar, snabb och tillförlitlig person- och godstrafik för att möjliggöra att ”hela Sverige ska leva”.

Centerpartiet anser därför att en så stor regional fråga inte ska avgöras i en lokal folkomröstning.

Avtalet innebär ingen dramatisk befolkningsutveckling. Avtalet sträcker sig över 40 år och ligger i snitt på samma tillväxt som vi haft sedan kommunen bildades 2003.

I stället ger avtalet Knivsta kommun bland annat följande fördelar:

En tydlig signal till omvärlden att Knivsta vill fortsätta att utvecklas, utifrån våra lokala förutsättningar, till en trivsam småstad i de stationsnära områdena

Ökade planeringsresurser från staten för en hållbar utveckling.

Bättre resande med en ny station i Alsike och en nordlig av/påfart till E4.

Ökad dagbefolkning med bättre kompetensförsörjning, fler arbetstillfällen och samhällsservice.

Utan avtal finns i stället en risk att kommunen får en tillväxt som sker ad hoc och blir ogenomtänkt, exempelvis att Knivsta blir en förort i stället för den trivsamma småstad som vi i Centerpartiet vill ha.

Partiet Knivsta.Nu (KNU) menar att en storskalig utbyggnad blir dyr. Ja, om man som KNU driver på för stora satsningar som CIK med en driftskostnad på 37 miljoner kronor per år. För att balansera dessa ökade kostnader mot skatteintäkter behöver befolkningsunderlaget öka till en småstad på cirka 30- 40 tusen invånare.

Det hade vi kunnat folkomrösta om då, 2013, och haft en god kommunal ekonomi idag.