Replik
Ingen kan ha undgått klimatforskarnas rapporter om de accelererande klimatförändringarna. Därför läser vi med bestörtning budskapet i debattartikeln om Arlandas framtid av Marcus Dahlsten och medförfattare i UNT 17/5. I artikeln argumenterar man för en flygbaserad verksamhet som om den pågående klimatkrisen inte fanns.
Att lägga skattepengar på fossilbaserade rese- och transportsätt är inte förenligt med våra regionala och nationella klimatmål. Våra politiker vet det. Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth (DN 29/4 2020) ”kommer förändringar av resandet vara avgörande för om Sverige ska nå sina klimatmål”, och angående transporter ”utsläppen ska ner med 70 procent till år 2030 jämfört med 2010”. Fossilberoendet måste minska kraftigt om att vi ska hålla oss inom Parisavtalets temperaturmål. Att satsa på Arlandas verksamhet kommer varken att driva klimatet eller den nödvändiga omställningen i rätt riktning.
Dahlsten et al är angelägna om arbetsmarknaden. Klimatomställningen medför arbetstillfällen i nya och befintliga klimathållbara branscher. Vi behöver ansvarsfull politik med framåtanda, som gynnar hållbara, fossilfria investeringar och verksamheter. Klimatriktig verksamhet kommer att stå sig internationellt och vara en viktig konkurrensfördel.
Vi menar att ”en hållbar besöksnäring och turism” som nämns i artikeln, utesluter fossildrivna transporter. Flyget är och kommer under överskådlig tid att vara negativt för klimatet och ska inte tillåtas återgå till de ohållbara nivåer som rådde före coronapandemin. Vi har haft en kall vår i Sverige, men den globala uppvärmningen fortgår oförminskat. Medeltemperaturen globalt för april 2020 var lika hög som det tidigare värmerekordet från 2016. Den senaste 12-månadsperioden fram till april 2020, var bara 0.01 grad från att slå rekordet för den varmaste period som någonsin uppmätts (oktober 15 – september 16).
Nu behövs politiska beslut i enlighet med klimatforskningen, resulterande i välfärd för naturen och människan. Detta rustar oss för framtiden.