Vi ska dämpa pandemins skadeverkningar

En ekonomi som är långsiktigt hållbar är en grundförutsättning för att vi ska kunna utveckla verksamheterna och ta ansvar för framtiden, skriver Emilie Orring och Björn-Owe Björk.

Det blågröna styret kommer att fortsätta med den särskilda lönesatsningen på bristyrken, skriver Björn-Owe Björk och Emilie Orring.

Det blågröna styret kommer att fortsätta med den särskilda lönesatsningen på bristyrken, skriver Björn-Owe Björk och Emilie Orring.

Foto: Privat

Debatt2020-09-02 02:18
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under onsdagen medverkar Region Uppsala i ett möte med civilminister Lena Micko (S). Vi vill med denna artikel redogöra för invånarna i Uppsala län om läget i Region Uppsala, hur vi ser på det ekonomiska läget och vad vi förväntar oss från staten avseende de löften om ekonomisk kompensation för intäktsförluster och merkostnader som orsakats av pandemin.

Trots ett mycket ansträngt läge lyckades sjukvården i Uppsala att under krisens första fas snabbt bygga ut antalet intensivvårdsplatser. Under våren var Region Uppsala en av tre regioner som lyckades upprätthålla lagkravet om mammografi, samt upprätthållit screening av cervixcancer. Kollektivtrafiken har varit igång trots stora intäktsförluster. Delar av slutenvården är tillbaka till det flöde som rådde 2019, antal inlagda har stadigt ökat från april och några vårdavdelningar har gått tillbaka till ordinarie verksamhet.

Region Uppsala och Region Stockholm var först ute i hela landet med allmän provtagning av pågående infektion och antikroppstester. Våra medarbetare har även med hjälpt andra regioner med transport av patienter till och från sjukhus.

Medarbetarna i vården förtjänar inte enbart en klapp på axeln för deras insatser. I närtid kommer det att till exempel införas en kompetenstrappa som används bland sjuksköterskor på Akademiska till hela vården. Blågröna styret kommer att fortsätta med den särskilda lönesatsningen på bristyrken. En ny arbetstidsmodell införs, med bättre villkor för de som arbetar inom sjukhusvården med 24/7-verksamhet.

En ekonomi som är långsiktigt hållbar är en grundförutsättning för att vi ska kunna utveckla verksamheterna och ta ansvar för framtiden. Region Uppsala har dragits med höga utgifter under flera år. Vilket bidrog till att vi gick in i den här krisen utan skyddsvallar. Varje beslutsfattare som är verksam i Region Uppsala står inför ett val. Att fortsätta som förut eller fatta nödvändiga beslut för att komma tillrätta med de strukturella problemen som vi dragits med under flera år. Den blågröna budgeten för 2021 innebär att den ohållbara kostnadsutvecklingen i den ordinarie verksamheten måste dämpas.

Staten har tidigare gjort utfästelser om att regionernas kostnader för coronapandemin ska täckas av staten. Det är naturligtvis ett välkommet löfte, men det har varit svårt att få tydliga besked om nivåer och principer för hur stödet ska utbetalas. Region Uppsalas merkostnader förknippade med covid-19 beräknas hittills uppgå till över 520 miljoner kronor. Kostnaderna kan öka ytterligare. De största kostnadsposterna är personalkostnader, medicinskt material och förbrukningsmaterial såsom skyddsutrustning och provtagningsmaterial. Samtidigt har sjukvården, tandvården, kollektivtrafiken och kulturen drabbats av stora intäktsförluster. Staten måste ge besked om ekonomisk kompensation för kostnader och intäktsförluster som orsakats av pandemin för 2020 och 2021. Om Region Uppsala inte erhåller ersättning för kostnader och intäktsbortfall som orsakats av pandemin väntar neddragningar inom alla våra verksamheter.

Det blågröna styret i Region Uppsala är fast beslutna att göra vårt yttersta för att dämpa pandemins skadeverkningar på liv, hälsa och ekonomi. Vi gör allt vad vi kan för att hantera de strukturella problemen som funnits under en lång tid, samt företräder länsborna gentemot staten. Vi kommer att klara oss igenom denna svåra tid tillsammans.