I dag uppmärksammar Uppsala kommun FN:s internationella äldredag som instiftats för att lyfta äldres betydelse för samhället. Vi gör det för att hedra och uttrycka vår tacksamhet för det som Uppsalas äldre har varit med och byggt upp. Vi gör det för att understryka att varenda äldre invånare i vår kommun är en unik individ med erfarenheter och kompetenser som samhället bör ta tillvara.
Det här extraordinära året har helt präglats av coronapandemin. Det har varit – och är fortfarande – väldigt påfrestande för hela samhället, men den största prövningen har Uppsalas och Sveriges 70-plussare fått utstå. Ni har gjort svåra uppoffringar genom att avstå från umgänge och sociala aktiviteter med nära och kära. Samtidigt har ni tagit ett stort ansvar för att rädda människoliv. Vi vill tacka er för att ni så tålmodigt fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer.
Men det kommer en tid när den här pandemin är över. Då blir det viktigare än någonsin att fortsätta arbetet för att äldre ska kunna vara aktiva inom demokrati- och samhällsliv, och att privatekonomi eller fysiska hinder i utemiljön aldrig får sätta stopp för det. I vårt gemensamma Mittenstyre med Liberalerna och Miljöpartiet har vi redan påbörjat omfattande investeringar för att Uppsala ska vara en äldrevänlig kommun. De är baserade på önskemål som hela 1 800 äldre Uppsalabor lyft fram i medborgardialoger. Vi har genomfört satsningar på fler parkbänkar, utegym och billigare kollektivtrafik för Uppsalas seniorer, och ytterligare 15 busshållplatser kommer nu att tillgänglighetsanpassas.
Vi utökar våra subventionerade seniorluncher i samarbete med kommunens skolor. Vi vill också pröva en modell med mobila träffpunkter för att du oavsett var i kommunen du bor ska ha möjlighet till fysisk aktivitet och social samvaro. Dessa försök har pausats under pandemin, men vi hoppas kunna komma igång igen när situationen tillåter det. En volontärsamordnare har tillsatts för att se till att äldre som vill ha socialt sällskap eller möjlighet till utevistelse kan få en hjälpande hand av fler ideellt arbetande Uppsalabor. I samarbete med Kulturnämnden breddas tillgången till kulturella upplevelser inom äldreomsorgen.
I äldreomsorgen gör vi nu med hjälp av den socialdemokratiskt ledda regeringen en av de största satsningarna i modern tid för att förbättra personalens förutsättningar att kunna ge en trygg och värdig vård och omsorg om Uppsalas äldre. Det handlar om tryggare anställningsvillkor, möjligheter till fortbildning i undersköterskeyrket och satsningar på yrkessvenska.
Men vi får aldrig slå oss till ro eller bli nöjda, vi vet att det finns mycket kvar att göra. Inte minst behöver vi kavla upp ärmarna för att få till fler billigare bostäder som pensionärer har råd att bo i. Fler äldre ska också rustas för att kunna använda offentliga servicetjänster digitalt. Vi måste fortsätta anpassa gatumiljön och kollektivtrafiken. Och vi måste dra lärdomar av de brister vi sett i äldreomsorgen under corona och ta ansvar för att vården och omsorgen ska vara trygg och säker för alla.
Men allt detta kräver fortsatta gemensamma investeringar. Det är inte möjligt att möta de utmaningar som kommer med en åldrande befolkning genom att rusta ned och låta var och en ta mer ansvar för sitt. Därför är vi socialdemokrater tydliga med att vi alltid kommer att sätta äldres rätt till ett värdigt och rikt liv framför stora skattesänkningar för dem som tjänar allra mest. En tryggt åldrande kräver ett starkt samhälle där vi tar ansvar gemensamt.