Replik
Vi kan både instämma och invända. Vi delar POSKs kritik mot att vissa förtroendevalda i kyrkan tar med sig partiprogrammet från riksdagen in i kyrkans organ. Med vänstervridning som följd.
Borgerligt alternativ bildades som en konsekvens av att Moderaterna beslutat att inte längre vara engagerat i kyrkans styrande organ. Under det namnet arbetar vi för en fri och obunden kyrka med förtroendevalda som tar ansvar och är med och utvecklar kyrkan så att den kan möta människor i varje tid.
Borgerligt alternativ är helt fristående från partipolitiken. Vårt program är format av oss som har uppdrag i kyrkan. Flera av oss har eller har haft förtroendeuppdrag i kommun, region och riksdag, vilket borgar för gedigen erfarenhet från att styra komplexa organisationer. I en tid när alltmer i kyrkan styrs av tjänstemän, behöver vi erfarna förtroendevalda.
Eckerdal och Brännström skriver att det ska vara kyrkan som sätter målen och ambitionerna, inte partierna. Om man med det menar att man ska lägga de allmänna partiprogrammen åt sidan, då är vi med.
Men det blir lätt lite flummigt: ”kyrkan ska sätta målen”. Vem/vilka då? Prästerna eller andra tjänstemän? Eller den folkkyrkotradition som utmejslats under århundraden, med lekmän och ämbetsinnehavare i samverkan.
Problemet är att ”kyrkan” inte är en väldefinierad enhet/helhet där alla drar åt samma håll. När Svenska kyrkan om ett år går till val av till förtroendeuppdrag på nationell, stifts- och församlingsnivå är det med en rik flora av olika nomineringsgrupper. Som väljare kan det vara svårt att identifiera de olika grupperna (utom möjligen några man känner igen från rikspolitiken). Borgerligt alternativ gör valet lättare: vi står för våra värderingar och motsätter oss Kyrkans världsliga vänstervridning till förmån för det kristna kärnbudskapet och vill utveckla kyrkan med fokus på dess församlingar.