Replik
Akademiska sjukhuset står inför stora utmaningar. Sjukhuset har under flera år haft en för hög kostnadsutveckling som måste dämpas, kostanderna har varit högre än intäkterna. Ända sedan krisen började med corona har vi varit tydliga med att vården kommer att kompenseras för coronarelaterade kostnader. Nu handlar det om att ställa om vården och rädda liv och krisinsatser är ingenting vi tänker spara på.
Men det förändrar dock inte verkligheten vi har att förhålla oss till efter corona. Akademiska sjukhuset kommer att behöva balansera kostnader mot intäkter i sjukhusets vardagliga verksamhet.
Vänsterpartiet riktar kritik mot våra åtgärder för att hantera underskottet. De menar att besparingar på personal är fel lösning, att privatisering av delar av sjukhuset bara kommer att leda till problem och ifrågasätter nyttan med att ha veckomöten med en förändringsgrupp för att få en mer kostnadseffektiv verksamhet.
Problemet är att Vänsterpartiet inte har något fungerande alternativ. Den kostnadsökning sjukhuset haft är inte hållbar. Vänsterpartiets lösning att höja skatten har redan prövats men det ger ingen långsiktig effekt. Produktiviteten har de senaste åren sjunkit samtidigt som kostnaderna ökar snabbare än intäkterna, vi måste bryta den utvecklingen långsiktigt.
Antalet medarbetare har ökat under de senaste åren, men inte bland medarbetare som det råder brist på. Bristen på sjuksköterskor inom framförallt IVA, akuten och operation har lett till att färre vårdplatser har varit öppna. För att lösa denna ekvation har sjukhuset tvingats använda sig av dyr hyrpersonal. Alla förstår att det inte är långsiktigt hållbart. Vi vill att sjukhuset ska minska på de totala personalkostnaderna, men utan att det görs neddragningar inom bristyrken som är viktiga för att hålla vårdplatser öppna.
Besluten om att se över möjligheten till upphandling är en del av en bredare översyn av hela Akademiskas uppdrag, som handlar om att se över vad sjukhuset bör göra och vad som kan flyttas ut till andra delar av vården. En del av vården kan till exempel hamna i primärvården, vilket innebär att vården hamnar närmare patienterna.
Det kommer att ta tid att vända på utvecklingen. Vi har ännu inte sett effekten av de beslut vi fattat. Därför har vi beslutat att tillsätta en förändringsgrupp som ska hjälpa Akademiska sjukhuset i omställningsarbetet. Gruppen kommer att ha möten med sjukhusledningen och styrelsens ordförande för att se till att hela organisationen deltar tillsammans i arbetet med förändringarna. Förändringarna sker som en del av sjukhusets dagliga arbete och det är givetvis inte själva mötena som kommer att lösa problemet, men att följa upp beslut och åtgärder med möten är ganska naturligt i såväl förvaltning som politik. Sjukhusstyrelsen har fått kritik för att inte styra tillräckligt, att veckovis följa upp de beslut som fattats är ett förändrat arbetssätt för att se om det ger effekt.
Vi måste bryta kostnadsutvecklingen på Akademiska sjukhuset. Det är avgörande för att regionens ekonomi ska hålla. Om ingenting görs riskerar kostnaderna äta upp all annan verksamhet. Det är en balansgång, men vår inriktning på att hålla budgetdisciplin och prioritera nyrekrytering i bristyrken är nödvändigt. Vänsterpartiet erbjuder inget fungerande alternativ.