Nyligen kom Sveriges Förenade Studentkårers årliga bostadsrapport. Återigen är Uppsala rödlistat vilket betyder att det tar mer än en termin för en student att få ett tryggt boende. Faktum är att kötiden genom Uppsalas Bostadsförmedling är fyra år och fyra månader för en studentlägenhet och ett år och tio månader för ett korridorsrum. Det är med en stor frustration vi återigen mottar besked att Uppsala underkänts som studentstad när det kommer till bostadssituationen för elfte året i rad.
Rätten till en trygg boendesituation ska inte kompromissas bort oavsett samhällsgrupp. Att det tar fyra år för en student att få en lägenhet är under all kritik. Studentkårer och andra studentsammanslutningar larmar ofta om studenters boendesituation. Politiker och andra samhällsaktörer svarar ofta svävande på våra desperata rop och kommer sällan med konkreta åtgärder. Det byggs nya studentbostäder, men byggtakten är generellt lägre än planerat och hyrorna för de nya bostäderna håller på att nå samma nivå som för vanliga hyresrätter. Länsstyrelsen i Uppsala län gör samma bedömning i sin analys Regional bostadsmarknad år 2020 att det finns ett underskott på studentbostäder i Uppsala och att lediga bostäder ofta är för dyra för studenter. En student har inte råd att betala 5000 kronor eller mer för sitt boende. Den nuvarande politiska processen kring marknadshyror riskerar att ytterligare försvåra studenters rätt till en trygg bostad. Uppsala studentkår anser att en student aldrig ska behöva betala mer än 30 procent av studiemedlet i hyra.
Under terminsstart är det som högst tryck på bostadsmarknaden, i år räknar vi med en ännu större efterfrågan än tidigare år då Uppsala Universitet är det lärosäte som sett störst ökning av antalet antagna studenter. Makthavare inom universitetet är väldigt stolta över Uppsalas ställning som högborg för bildning och anrika studentliv. Att många studenter, nationella som internationella, söker sig till Uppsala ses som ett kvitto på universitetets höga kvalité. Vad som blir problematiskt är att det inte finns en tydlig strategi från varken Uppsala kommun eller Uppsala universitets sida hur man arbetar för att skapa en hållbarhet vad det gäller studenternas boendesituation.
En pressad bostadssituation påverkar studenter på flera sätt. För det första så finns det studenter som varje år måste tacka nej till sin drömutbildning då de inte hittat en skälig bostad. För det andra skapar avsaknaden av den trygga punkt som bostaden är en större otrygghet hos studenter. För det tredje skapar det en klyfta mellan studenter. Det går inte att blunda för det faktum att vissa studenter får hjälp med sin bostad genom en bostadsrätt som föräldrarna står för. Andra får en påminnelse om att ställa sig i bostadskön under gymnasietiden då deras föräldrar studerat i Uppsala. Det sociala arvet påverkar både utbildningsval och studieort. De stora förlorarna på Uppsalas bostadssituation är de studenter som kommer från studieovana hem och från mindre kapitalstarka hem där en bostadsrätt eller hjälp med en högre hyra inte står på kartan. Den sociala och etniska snedrekryteringen till akademin är ett problem och en tuff bostadssituation skapar ännu högre trösklar. Vår vision är att Uppsala universitet ska vara ett universitet för alla studenter och Uppsala ska vara en välkomnande och lättillgänglig studentstad. För att nå dit krävs det krafttag för att få bukt på en skenande studentbostadsmarknad.
Om Uppsala universitet har ambitionen att vara ett globalt universitet och om Uppsala kommun vill vara en av Sveriges ledande städer så måste bostadssituationen för stadens studenter förbättras. Vi har fått nog av att vara rödlistade. Vi kräver en trygg boendesituation för alla studenter.