Vi kommer inte bidra till att svika utsatta elever

Svar till debattartikeln "Nu inför vi bytesperioder i grundskolan!" i UNT den 19 maj.

Uppsalas borgerliga partier kommer inte hemfalla åt en ideologi som flummar till skolan, skriver Christopher Lagerqvist.

Uppsalas borgerliga partier kommer inte hemfalla åt en ideologi som flummar till skolan, skriver Christopher Lagerqvist.

Foto: Jessica Gow/TT/Pressbild

Debatt2020-05-30 02:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Nyligen avskaffade Utbildningsnämnden mobbade elevers möjligheter att skyndsamt byta skola. Det var ett dåligt beslut. Vi kan inte ha ett system där rektorn tvingas fråga: Känner du dig tillräckligt mobbad? I första hand ska den som mobbar få flytta, men om den drabbade eleven bedömer att skolan inte löser problemet, agerar för långsamt eller på fel sätt, måste alltid eleven snabbt kunna byta skola.

Under mötet den 29/4 yrkade Moderaterna på ”att de elever som drabbas av mobbning eller andra allvarliga incidenter/händelser ska ha rätt att skyndsamt byta skola om eleven så önskar”. Avgörandet ska ligga hos eleven, inte hos en central administratör.

Dessvärre införde Liberalerna, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet systemet i alla fall. Det barn som kommer hem gråtande från skolan varje dag ska kunna tvingas gå kvar i skolan med dem som mobbar i upp till fem månader. Moderaterna kommer att riva upp beslutet så fort vi kan. Inte ett enda barn ska fara illa.

Enligt förvaltningslagen ska ärenden utredas i den omfattning som dess beskaffenhet kräver. Under nämndens möte kunde ansvariga politiker inte förklara hur bytesperioderna skulle fungera i praktiken. De kunde inte heller tala om hur många elever som drabbas idag och hur många elever som påverkas av de nya reglerna.

Enligt L byter många elever skola så fort de stöter på minsta problem i skolarbetet. Trots det saknar kommunen statistik över hur stort problemet är samt vilka elever och skolor som omfattas. I stället för att ta reda på hur verkligheten ser ut för våra elever väljer L att begränsa skolvalet med ideologiska argument och anekdotisk bevisföring.

Uppsalas borgerliga partier kommer dock inte hemfalla åt en ideologi som sviker utsatta elever och flummar till skolan. Enligt Barnkonventionen, som blev svensk lag den första januari 2020, ska varje barns behov alltid beaktas. Trots ett så enkelt budskap blev en seriös beredning för svår: systemet tar inte hänsyn till barnets bästa.

Det tog inte ens två år för L att överge ambitionen att försvara skolvalet och förbättra villkoren för skolans utsatta barn. Moderaterna ger motsatt besked. Vi kommer att förstärka skolvalet i Uppsala och tillföra 12 miljoner kronor mer till barn i behov av särskilt stöd. Det är dags att lägga tillbaka hjärtat i politiken!