Replik
I en artikel den 22/4 önskar UOF Uppland att Uppsala universitet värnar biologisk mångfald i lantbruket via Akademiförvaltningens styrelse. Vi välkomnar engagemanget och kan berätta att det pågår ett ambitiöst hållbarhetsarbete inom Akademiförvaltningen. En ny miljöpolicy tas för närvarande fram och kommer att tas upp på styrelsemötet i juni, vilket vi ser fram emot. Hela styrelsen bidrar aktivt i det arbetet, där också frågor om biologisk mångfald hör hemma.
Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att det finns flera sakförhållanden som också behöver hanteras. Marken ägs av ett stort antal stiftelser och som förvaltare får inte Akademiförvaltningen använda avkastningen till andra ändamål än de som donatorerna angett. Akademiförvaltningen ska förstås också följa arrendelagstiftningen som anger att markägare inte får styra över arrendatorernas verksamhet. Men med det sagt finns det förstås en hel del som kan göras, inte minst genom uppmuntran och stöd till olika hållbarhetsinitiativ.
Samarbetet med arrendatorerna är enligt vår bedömning gott och tillsammans med dem arbetar jordbruksförvaltningen bland annat för att LRF:s och fossilfritt Sveriges färdplan för fossilfritt jordbruk 2030 ska uppnås. Några andra exempel är att jordbruksförvaltningen arbetar med att anlägga dammar för att minska fosforutsläpp, anpassa åkrar för att minska bränsleförbrukningen och genomföra markkarteringar för att gödning ska kunna anpassas utifrån marktyp.
Att upplåta marken för odling innebär att livsmedelsproduktion upprätthålls, vilket är viktigt och positivt för samhället. Vi kommer dock att fortsätta att engagera oss i hållbarhetsfrågorna, det går alltid att vässa arbetet ytterligare. Hållbarhetsmålen är flera och det är inte alltid en åtgärd som stödjer ett visst miljömål stödjer ett annat. Därför behöver arbetet ske långsiktigt och stegvis, med fokus på flera olika frågor samtidigt.