Vi kan lära oss av coronapandemin!

En omställning av regionens sjukvård till att bli mer effektiv och nära är nödvändigt, skriver Miriam Eriksson och Annika Krispinsson.

Centerpartiet tillsammans med regeringen har kommit överens om ytterligare 2,2 miljarder kronor för att öka antalet heltidsanställda och göra det mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen, skriver Annika Krispinsson och Miriam Eriksson.

Centerpartiet tillsammans med regeringen har kommit överens om ytterligare 2,2 miljarder kronor för att öka antalet heltidsanställda och göra det mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen, skriver Annika Krispinsson och Miriam Eriksson.

Foto: Foto: Privat

Debatt2020-06-03 02:09
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin slog till i Sverige med full kraft och hela den svenska sjukvården blev tvungen att ställa om, och det fort. Personal har rekryterats, avdelningar och nya vårdplatser har öppnats medan annan vård har behövt ställas åt sidan för att kunna rädda liv. Svensk sjukvård har, trots det hårda trycket och tuffa läget kunnat hantera läget på bästa möjliga sätt. Politisk beredskap och fantastiska insatser från en redan hårt pressad vårdpersonal har gjort det möjligt. Nu börjar Sverige se en minskning av trycket på Intensivvårds- och infektionsavdelningar men vi har ännu långt kvar innan något nytt normalläge kommer att råda i svensk sjukvård. Det oerhört tuffa läget som råder inom sjukvården i länet öppnar nya möjligheter för hur vården kommer att se ut i ett nytt normalläge. Pandemin har lett till att det digitala omställningsarbetet utan tvekan har påskyndats. Antalet vårdbesök som genomförts via video i Region Uppsala har ökat från 132 under februari till 7189 i april. Det visar tydligt vilken potential det finns för att allt fler vårdbesök kan ske digitalt. Även om de digitala mötena inte helt kan ersätta de fysiska mötena ger de patienter möjlighet att få behandling, råd eller en undersökning i sitt eget hem, vilket leder till ökad tillgänglighet och är ett steg närmare att vården ges när den behövs och på det sätt patienten väljer.

Dock är det inte bara digitala vårdbesök som är del av den digitala vårdutvecklingen. Arbetet med hemmonitorering, där patienter med kroniska eller andra ohälsotillstånd själva kontinuerligt kan mäta och följa upp sina värden tillsammans med läkare. Denna typ av digital innovation kommer att kunna minska antalet akuta inläggningar, men även ge en ökad trygghet och kontinuitet för patienterna. Arbetet med hemmonitorering har bara börjat i regionen, coronapandemin har visat på vikten av digitala alternativ för patienterna och arbetet behöver därför påskyndas och utökas. Hemmonitorering i kombination med digitala och fysiska besök är verktyg för att göra vården mer jämlik och tillgänglig. 

Vi måste dessvärre med stor sorg konstatera att smittan drabbade äldreomsorgen både inom hemtjänsten och på många äldreboenden, de mest sköra äldre som vi borde skyddat på alla sätt.  Trots att kontinuerligt återkommande utbildningar i basal vårdhygien genomförs så har coronaviruset dessvärre kommit in på flera av länets äldreboenden. Vi måste nu ta lärdom av det och på alla sätt stärka upp vården och omsorgen för våra mest sköra äldre. Under våren har samarbetet mellan den kommunala äldreomsorgen och regionens enhet för Vårdhygien intensifierats. Att stärka den kommunala äldreomsorgens hygienrutiner och kompetensutveckling för personal måste pågå kontinuerligt och inte bara under denna pandemi, för att säkerställa god omvårdnad och förebygga smittspridning. 

Centerpartiet tillsammans med regeringen har kommit överens om ytterligare 2,2 miljarder kronor för att öka antalet heltidsanställda och göra det mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen. Detta kommer leda till högre kontinuitet och vi ser det även som ytterligare en möjlighet att stärka samverkan mellan länets alla kommuner och regionen.

En omställning av regionens sjukvård till att bli mer effektiv och nära är nödvändigt. Mycket av det arbete som har gjorts med digitalisering och samverkan har fått en skjuts framåt i samband med pandemin. Det gäller nu att fortsätta med det som har fungerat bra och ta tillvara de erfarenheter vi samlat på oss under pandemin. Det är samtidigt oerhört viktigt att fortsätta driva på för fler reformer för att möjliggöra en ny vårdstruktur som finns närmare patienterna och att i större utsträckning arbeta med att främja hälsa och förebygga ohälsa. När det extremt tuffa läget för regionens hälso- och sjukvård har lagt sig kommer vi vara redo för att faktiskt fortsätta ställa om vården på riktigt.