Slutreplik
Projektet Karö våtmark består av två delar, en teknisk och en naturnära del. Den tekniska delen är färdig och kostade cirka 17 miljoner kronor. Den naturnära beräknas kosta mindre än en fjärdedel av det och har inte, ännu sju år senare påbörjats, trots att reningen avsevärt skulle förbättras.
Margareta Widén Berggren hänvisar i sin replik att kostnaderna för den tekniska delen fördyrats på grund av svåra markförhållanden. Hon drar slutsatsen att kostnaderna för att färdigställa den naturnära delen mångdubblas i relation till ursprungligen uppskattade. Det är fel. Att färdigställa den naturnära delen handlar om enkla schaktarbeten av ytskiktet, inte om komplicerade lednings- och byggarbeten som för den tekniska.
Kommunen har redan genomfört projektering och markinköp samt erhållit vattendom för hela våtmarken. Miljökonsekvensbeskrivning och funktionsuppföljning är gjord. All information som behövs finns. Det som återstår är att ansöka om ny utsläppspunkt och nya utsläppsvillkor.
Margareta Widén Berggren antyder vidare att den byggda våtmarken inte fungerar som tänkt. Men den redan genomförda uppföljning som startade när den tekniska delen togs i drift 2015 visar att den fungerar precis som den är tänkt, och bekräftar att målet som sattes upp i för våtmarksprojektet kommer att nås med god marginal. Kvävereningens första steg, nitrifikationen, är effektiv och har gradvis förbättrats under åren. Med den naturnära våtmarken kommer avloppsvattnet att renas ytterligare. Med en färdigbyggd våtmark kommer utsläppen av kväve, fosfor och andra miljöstörande ämnen radikalt att minska. Därmed förbättras den ekologiska statusen i Östhammarsfjärdarna.
Vår förhoppning är att kommunen lyssnar också till exempelvis experter på marin miljö och inte endast kommunens rådgivare i vatten och avloppsfrågor, i de komplexa och viktiga arbete som planering av ny VA innebär. Vår förening besitter unik kompetens inom detta område. Vi är glada att kommunen t ex startat ett särskilt recipientkontrollprogram för fjärdarna i samarbete med föreningen.
Den beslutade förstudien för en utbyggnad av Öregrunds reningsverk till att svara för reningen av även Östhammars avloppsvatten rör ett ännu osäkert projekt, som kräver kanske tio år för planering och färdigställande. Vi har inte tid och råd att vänta så länge på att förbättra vattenkvaliteten i våra fjärdar. Vi uppmanar därför igen kommunen att färdigställa Karö våtmark. Den kommer att göra nytta för fjärdarna varje dag till VA-frågan slutligen lösts.