Den svenska abortlagen från 1975 ger alla som är gravida i Sverige rätt till fri abort till och med den 18:e graviditetsveckan. Det innebär att den som är gravid har rätt att avbryta graviditeten. Du behöver inte tala om varför du vill göra en abort och du ska inte bli ifrågasatt i ditt beslut. Nära hälften av alla kvinnor i Sverige gör någon gång i livet abort.
Den här rätten till fri abort är avgörande för att samhället ska vara jämställt och för att kvinnor ska ha lika frihet som män och kunna styra över sina liv.
Det finns inget som säger att vi i Sverige inte skulle kunna se inskränkningar av aborträtten framåt. USA införde fri abort två år före Sverige men de senaste åren har olika delstater infört hundratals olika begränsningar av aborträtten. En ny lag som omöjliggör alla aborter efter vecka sex antogs i Texas nu i början av september. Lagen innebär också att privatpersoner kan stämma läkare som utför aborter, och andra som hjälper kvinnan att genomföra aborten, genom att exempelvis köra henne till kliniken. Och det finns inga undantag för gravida som utsatts för incest eller våldtäkt.
Vecka sex vet de flesta kvinnor inte ens att de blivit gravida än och hittills har över 90 procent av aborterna i Texas genomförts efter vecka sex - det innebär att den här förändringen kommer innebära att i princip alla abortkliniker kommer att stänga igen. Flera andra delstater i USA väntas införa liknande lagstiftning nu när högsta domstolen gjort det möjligt.
Konsekvenserna av att förbjuda abort är inte att aborterna minskar utan istället att kvinnor dör i osäkra aborter eller under sin graviditet. I genomsnitt dör 5 kvinnor i timmen på grund av osäkra aborter runt om i världen. Texas hade redan innan det här beslutet om ett totalförbud för aborter efter vecka sex den högsta mödradödligheten i västvärlden.
Trots att det finns ett starkt stöd för den abortlag vi har i Sverige, både bland vanligt folk och politiker, får vi inte ta aborträtten för given. Det finns abortmotståndare i Sverige. De försöker på olika sätt inskränka aborträtten. Sverigedemokraterna har i riksdagen drivit att inskränka aborträtten och sänka gränsen för fri abort från 18 graviditetsveckor till 12 graviditetsveckor. Vårdvägran, som innebär att vårdpersonal vägrar utföra en abort med hänvisning till sitt samvete är ett annat exempel på hur abortmotståndarna försöker att begränsa kvinnors frihet. Abortmotståndare kämpar för att vårdpersonal ska ges rätt att vägra att utföra aborter. I länder som tillåter vårdvägran har tillgången till abort kraftigt minskat.
Innan 1975 när abort blev lagligt i Sverige fram till den 18 graviditetsveckan åkte svenska kvinnor över Östersjön till Polen för att göra abort. I dag, 46 år senare, är abort inte längre tillåtet i Polen. Det kanske inte är praktiskt möjligt att kvinnor från Texas i USA ska åka hit till Sverige för att få genomgå en abort - men vi tycker det är självklart att Sverige ska underlätta för polska kvinnor att göra säkra aborter här i Sverige!
Abort är en fråga om grundläggande rättigheter. I Sverige är de flesta av oss överens om att rätten till fri abort är viktigt för att kvinnor ska ha lika frihet och lika möjligheter. Men än så länge har det inte tagits några initiativ till att hjälpa dem som lever under ofrihet och förtryck mindre än 150 mil från Stockholm. Att underlätta för polska kvinnor göra abort i Sverige är feministisk utrikespolitik på riktigt och global solidaritet. Vi vill se att de polska kvinnorna får en väg till en trygg abort i Sverige.
Jämställdhet och kvinnors lika rättigheter är viktiga frågor som Sverige inte kan blunda för - vi är skyldiga att göra det vi kan se till att kvinnors lika rätt till frihet bevaras. Både i Sverige och globalt.