Vi kan bromsa förlusten av biologisk mångfald

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden, skriver Göran Enander med flera.

Uppsala läns landshövding Göran Enander har tecknat ett avtal om att värna biologisk mångfald med regionen och länets kommuner.

Uppsala läns landshövding Göran Enander har tecknat ett avtal om att värna biologisk mångfald med regionen och länets kommuner.

Foto: Sara Linderoth

Debatt2020-11-13 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människans nyttjande av naturresurser innebär ett hot mot ekosystemen och en oåterkallelig förlust av arter. För en förändring krävs att ord omsätts i verkliga åtgärder. Därför tecknar viktiga aktörer i Uppsala län nu hållbarhetslöften för ekosystem och biologisk mångfald.

Människans sätt att leva, med ökande konsumtion globalt sett och därmed ökat behov av energi, land och vatten, har de senaste 50 åren förändrat ekosystemen mer omfattande än under någon annan jämförbar period i mänsklighetens historia. Tusentals växt- och djurarter har försvunnit och fler arter än någonsin hotas av utrotning. Fem stora drivkrafter pekas av IPBES, FN:s panel för biologisk mångfald, ut bakom förlusten av biologisk mångfald och ekosystemtjänster: förstörda livsmiljöer, exploatering av arter genom fiske-, jord- och skogsbruk, klimatförändringar, invasiva arter och föroreningar. Inom alla dessa områden finns möjlighet att göra skillnad även på regional och lokal nivå. Högre ambitioner och kraftfulla åtgärder krävs av många olika aktörer, på flera nivåer i samhället.

Länets kommuner, regionen, företag och organisationer samlas nu i ett gemensamt avstamp för att anta samhällsutmaningen. För andra året i rad tecknar länets aktörer hållbarhetslöften för att påskynda arbetet med att nå miljömålen. Hållbarhetslöften innebär en frivillig avsiktsförklaring hos aktörer att genomföra eget val av åtgärder, ur det åtgärdsprogram som länsstyrelsen tagit fram i bred samverkan i länet.

Uppsala län växer i stark takt. Det innebär stora möjligheter men också stora utmaningar. Ett högt exploateringstryck där vi gör ingrepp i landskapet, bygger och tar mark och vatten i anspråk, riskerar att förstöra de ekologiska sammanhangen. Att hänsyn tas till ekosystem och biologisk mångfald redan i ett tidigt skede bäddar för samhällseffektiv planering som säkerställer att viktiga värden tas tillvara. Fler åtgärder för biologisk mångfald behöver genomföras i såväl den bebyggda miljön som i jordbrukslandskapet och skogen. Här har kommunerna och de gröna näringarna en viktig roll att spela. 

Haltande ekosystem och biologisk mångfald står tillsammans med klimatfrågan högst på FN:s lista över de miljöproblem som mänskligheten behöver arbeta med mest intensivt. Mycket görs redan nu för att minska utsläppen av växthusgaser och trycket på den biologiska mångfalden, men vi kan göra mer. Lokala och regionala aktörer har mandat och styrmedel att skapa förändring och en förändring krävs. Vi vill uppmana fler, inom alla samhällsområden, att bidra efter bästa förmåga och bromsa förlusten av den biologiska mångfalden. Tillsammans, genom länets sammanlagda insatser, kan vi åstadkomma resultat.