HVB-hem med oseriösa aktörer eller kriminella kopplingar vållar berättigad upprördhet. De oseriösa aktörerna måste bort – och får inte skymma de viktiga insatser som bra HVB gör för ungdomar med svåra och stora behov.
Kriminella som driver HVB-hem är en rubrik som leder till reaktioner, från medborgare, myndigheter och politiker. Upprördheten är förståelig. Kriminalitet är helt oacceptabelt i välfärdens verksamheter, oavsett om det är i sjukvård eller socialtjänst, och oavsett hur liten omfattningen är. Särskilt upprörande när det inte bara är våra gemensamma skattemedel, utan unga människors möjlighet till ett bra liv som undermineras.
HVB är en viktig insats för unga i en svår livssituation. En insats som måste drivas med seriositet och nolltolerans mot såväl fusk som all form av kriminalitet.
Genom en strukturerad och anpassad behandlingsmetod bidrar HVB till att bryta destruktiva mönster och rusta unga individer för ett fungerande liv i samhället. I fokus just nu är ofta unga som rört sig i kriminella kretsar och är i riskzonen för att hamna i organiserad brottslighet. Det är ett viktigt och svårt uppdrag där HVB ibland har fått ta ett större ansvar, när den statliga SiS-vården inte räckt till. Men det är många fler ungdomar som kan få, och får hjälp, på HVB, när det ordinarie vardagslivet hemma inte fungerar. Det kan handla om barn och unga med utåtagerande beteende, självskadebeteende eller andra typer av sociala problem och psykisk ohälsa. De ungdomarna får inte glömmas bort.
HVB är en vårdform som inte bara ger omedelbara stödinsatser utan även långsiktiga lösningar, vilket skapar bestående positiva förändringar. En av de stora styrkorna med HVB-behandling är dess förmåga att kombinera terapeutiska insatser med en trygg och strukturerad miljö. Detta gör att unga kan bygga stabila relationer, utveckla självinsikt och lära sig hantera de utmaningar de möter i vardagen. Genom psykologisk behandling, socialt stöd och olika typer av utbildningsinsatser får de verktyg som hjälper dem att utveckla självkänsla och framtidstro. Resultaten då? Hjälper HVB verkligen?
Ja, forskning och erfarenheter från behandlingshem visar att en välstrukturerad HVB-behandling kan leda till varaktiga förändringar.
Det kan vi på Humana, med bland andra flera familjehem i Uppsalaregionen, se i våra uppföljningar. Trots de stora utmaningar som finns när det gått så långt att man blivit omhändertagen och placerad, lyckas behandlingen för många. Målen uppnås helt eller delvis för två av tre unga, och varannan kan flytta till en lägre vårdnivå vilket är ett viktigt steg i rätt riktning (66 respektive 51 procent i augusti 2024).
De unga som genomgår behandling har ofta haft en uppväxt präglad av psykisk ohälsa, missbruk eller kriminalitet. HVB erbjuder dem en miljö där dessa problem kan bearbetas, med en tydlig målsättning att de efter behandling ska kunna leva på en lägre vårdnivå eller helt självständigt. Denna process, där individen stegvis återintegreras i samhället, minskar behovet av tyngre vårdinsatser i framtiden. Många av de unga går vidare till att få arbete, studera eller på annat sätt bidra till samhället, vilket i förlängningen även bidrar till minskade samhällskostnader. Kostnadseffektiviteten i HVB-behandling blir uppenbar när man ser på resultaten.
Att tidigt kunna ingripa i unga människors liv och erbjuda en rehabiliterande miljö innebär stora besparingar jämfört med kostnaderna för senare åtgärder som fängelsevistelser, långvarig psykisk ohälsa eller vårdinsatser på högre nivå. Det är också en investering i samhällets framtid då dessa individer ofta, efter avslutad behandling, har goda förutsättningar att bli självständiga och produktiva medborgare.
Sammantaget visar HVB-behandling på positiva utfallsresultat, där unga människor får en chans att vända sina liv, minska sitt behov av stöd och bli delaktiga samhällsmedborgare. Det skapar inte bara en bättre framtid för dem själva, utan även för samhället i stort.