Replik
Jag vill börja med att tacka skribenterna för ett utförligt förslag. Jag hoppas också att förslagsställarna lämnar in detta som ett samrådsyttrande över förslaget till översiktsplan för de Sydöstra stadsdelarna. I det fortsatta arbetet med den planen tar kommunen fram en samrådsredogörelse där inkomna yttranden övervägs och även kommenteras. Jag vill ändå direkt lämna några korta kommentarer och rätta till ett sakfel.
”Dansike” (eller ”Nysala” som området också benämnts) kan på sikt bli intressant för utbyggnad, men kommunen kan i dag inte se tillräckliga fördelar med att ersätta en tågstation närmare Bergsbrunna med en station i föreslaget läge. En stor poäng med det system som översiktsplanen är inriktad på är att centralstationen och trafiksystemet mot innerstaden kan avlastas genom tågstation vid Bergsbrunna och Ultunalänken. För att avlastningen ska fungera måste tidsavståndet från Gottsunda-Ultuna och andra stadsdelar väster om Fyrisån vara kort, annars väljer man att resa mot centralstationen. Det blir, som förslagsställarna själva antyder, svårt med ett läge ytterligare några kilometer söderut längs järnvägen.
En idé som framförs i debattinlägget är att om de två nya spåren på ostkustbanan avlänkas från nuvarande sträckning strax söder om Karlsro så att de löper längre österut, så kan en järnvägsstation inrättas vid de två nya spåren vilket gör det möjligt med en dubbelsidig stadsutbyggnad runt stationen. Det är dock inte alls självklart att en sådan avlänkning ger den trafikering som är en förutsättning för ett stationsläge. Det kan innebära att endast fjärrtåg och snabbare regionaltåg trafikerar denna tvåspåriga sträcka. Åtminstone inledningsvis är det sannolikt endast pendeltåg som kommer att göra uppehåll vid den aktuella stationen. Läggs spåren i stället längs med nuvarande bansträckning och med en station där blir det å andra sidan åtminstone till viss del omöjligt med dubbelsidig stadsutbyggnad på grund av naturvärdena (naturreservat och natura 2000) i Lunsen. I läget vid Bergsbrunna uppnås både dubbelsidighet och möjlighet till uppehåll med samtliga tåg.
Så till frågan om den så kallade stadsbanan. I tidigare insändare från bland annat Mats Åkerblom förklaras stadsbana som en tunnelbana i markläge på egen bana vilket möjliggör drift med förarlösa tåg. Det betyder, som ni skriver, lägre driftkostnader. Som exempel har man tidigare refererat till Docklands light rail i östra London, ett system som har en kapacitet i paritet med tunnelbana. De trafikanalyser som har gjorts visar att det innebär en klar överkapacitet. En utbyggnad av spårburen trafik i ett separat system betyder samtidigt väsentligt högre investeringskostnader, som inte kan kompenseras med lägre driftkostnader. Det blir inte heller, som spårväg eller BRT, en integrerad del av staden, vilket är en viktig del i utbyggnaden av de södra och sydöstra stadsdelarna. Olika grannskap ska kopplas till varandra via hållplatslägen, vars tillgänglighet möjliggör verksamheter och stadsliv. I förslaget pekas på att det sydligare stationsläget kommer att kräva en högre medelhastighet. Det anges att medelhastigheten mellan Gottsunda och det nya stationsläget behöver öka från 44 km/h till 57 km/h för att kompensera för det längre avståndet. En sådan hög medelhastighet kommer inte att möjliggöra några mellanliggande hållplatslägen, vilket i sin tur gör det mycket svårt att skapa förutsättningar för bostadsbyggande och det stadsliv som är en viktig del av också ett socialt och ekonomiskt hållbart stadsbyggande. Eller så kräver det ett parallellt kollektivtrafiksystem, vilket torde vara samhällsekonomiskt ineffektivt.
Slutligen vill jag klargöra att Ulleråker inte ligger med i avtalet med staten om att bygga 33 000 bostäder. Vidare ska minskningen av antalet bostäder vid Ultuna i första hand kompenseras på västra sidan av Fyrisån eller på annat sätt. Det handlar således inte om att ytterligare 6 000 bostäder (utöver de cirka 21 500) ska beredas utrymme i de Sydöstra stadsdelarna.
Uppsala växer och vi bygger för att ta höjd för framtiden. Det är viktigt. Lika viktigt och det är den politik som Mittenstyret med Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet står för är att vi ska bygga ett samhälle. Med god tillgång till kollektivtrafik, service, grönska och välfärd. Det är också vår ambition med byggplanerna i Sydöstra staden.