Alla har rätt att känna sig trygga i vår äldreomsorg. Att det förekommit våldtäkt och sexuella övergrepp i vår hemtjänst visar att kommunen inte lyckats med det mest grundläggande uppdraget; att säkerställa trygghet för alla i vår äldreomsorg. Därför måste vi med full kraft vidta åtgärder för att stärka vår äldreomsorg. Det som ägt rum får aldrig hända igen.
Vi har svårt att föreställa oss något mer fruktansvärt än det som hänt. Att män med kriminella uppsåt tar sig in i vår hemtjänst, både i kommunens egen regi och hos våra externa utförare, och begår övergrepp mot samhällets mest sköra och värnlösa äldre. Dessa gärningsmän måste hamna bakom lås och bom och brottsoffren måste få upprättelse.
Men även vi från kommunen måste kunna vara självkritiska. Och även om det inte finns något vaccin som kan garantera skydd mot män som begår våld mot kvinnor vi måste göra allt som står i vår makt för att hålla dessa gärningsmän borta från vår välfärd.
Efter kommunens eget utredningsarbete och IVO:s externa granskning kan vi konstatera en rad brister och behov av åtgärder för att stärka äldreomsorgen och garantera allas trygghet.
En sådan åtgärd som vi snabbt fattade beslut om efter att dessa händelser uppdagades, och som nu trätt i kraft, är att vi kräver att den som söker jobb i vår välfärd visar upp ett utdrag ur brottsregistret. Det gör inte att vi kan upptäcka alla med onda avsikter, men det har en avskräckande effekt och om det så bara leder till ett fåtal upptäckter av personer som inte ska jobba i vår välfärd är det värt insatsen. Nästan alla kommuner i Sverige upplever rättsläget som oklart och gör inte dessa bakgrundskontroller innan en ny tydligare lagstiftning är på plats. I Uppsala tänker vi inte vänta, vi har gått före och är därmed beredda att pröva lagstiftningen.
Att med kraft agera för att upptäcka de ytterst fåtal individer som söker sig till vår välfärd men som inte hör hemma där är mycket viktigt för att brottsoffer ska få upprättelse och för att alla ska vara trygga i vår välfärd. Men det är också viktigt för alla dom tusentals medarbetare i Uppsala som varje dag går till jobbet och gör ett så bra arbete att samhället hade stannat om det inte vore för dessa hjältar.
En ytterligare brist som uppdagats är att chefer på golvet i äldreomsorgen har ansvar för alldeles för många medarbetare. Därför har vi upprättat ett tak om max 30 medarbetare per chef och vi tillför resurser för att påskynda chefsförtätningen. Med fler chefer på golvet ska det bli lättare att upptäcka oegentligheter och höja kvaliteten i äldreomsorgen.
Vi kommer också att på kommunstyrelsens sammanträde i december tillsätta ytterligare en extern utredning. Detta för att säkerställa att vi framåt har bästa möjliga arbetsmetoder för att kunna agera snabbt, effektivt och korrekt när det uppstår kriser som rör individer i vår verksamhet.
Detta sker just nu då en förutsättning för att en extern granskare ska kunna göra ett bra arbete är att kommunen först är klar med sin egen utredning av händelserna. Och att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, är klar med sin externa utredning. Nu är denna del av processen klar och då är vi måna om att få ytterligare ett granskande öga på vår verksamhet. Ingen information ska sopas under mattan.
Kommunen ska garantera att alla människor kan få hemtjänst av bästa kvalitet, och att alla ska känna sig trygga i vår omsorg. Gärningsmän och kriminella ska hållas borta från våra verksamheter. Till er vi inte har lyckats säkerställa denna trygghet för, vill vi uppriktigt be om ursäkt. Det som hänt er ska inte få hända någon annan.