Pandemin har satt oss på kartan, vårt arbete har synliggjorts med alla provsvar för covid -19 som utförts, men vi är viktiga även utanför och efter pandemin.
Biomedicinska analytiker har också utanför pandemin en central roll inom sjukvården med att analysera och skapa resultat. Det blir ett underlag för andra professioners arbete med att främja patienters hälsa genom att ge snabb och rätt behandling. Vi utför 10,8 miljoner analyser årligen på våra laboratorium inom sjukvården i Region Uppsala. Vi analyserar med 800 olika metoder bland annat blodprover, vi tar hand om blod från blodgivare på blodcentralen och vi utför fysiologiska analyser som EEG på våra patienter. Det här är bara några exempel på vad vi bidrar med i vården.
Vår legitimation som biomedicinska analytiker ger en försäkran att resultaten är säkerställda och tillförlitliga. Det är vad vi strävar efter i vårt arbete. Vi värnar om patientsäkerheten på resultaten vi ger, vilket är avgörande för patientens mående. Vi har en nyckelroll i sjukvårdens arbete med att hjälpa patienten att komma på fötter igen.
Tyvärr så lönar det sig inte att jobba inom Region Uppsala som löneutvecklingen ser ut idag. SACO:s rapport så står det klart och tydligt att man gör en ekonomisk förlust och aldrig tjänar in sin utbildning om man väljer att arbeta inom sjukvården som biomedicinsk analytiker. Det hade varit mer lönsamt att börja jobba direkt efter gymnasiet än att investera minst tre års studier på universitet, vilket i dag krävs för att bli Biomedicinsk analytiker.
Socialstyrelsen har påpekat att det finns stor brist på Biomedicinska analytiker i nästan alla regioner. Den här bristen på personal leder till en ökad stress och press, som ger en sämre arbetsmiljö på redan underbemannade laboratorium. Vi orkar inte hur mycket som helst i längden med dom undermåliga förutsättningar vi har i dag, vilket vi såg med de långa svarstiderna på covid-testerna under senaste vågen. Den här pressen leder till att man blickar bortåt från regionen för att söka arbete med bättre förutsättningar på annat håll. Eller byter yrke helt och hållet. Flykten från region Uppsala och sjukvården som har dålig arbetsmiljö och lön blir en ond spiral som bara fortsätter att få fler att lämna sjukvården.
Både kompetensutveckling och karriärmöjligheter är nästintill inga i dagsläget. Med tekniska utveckling som kommer i rasande takt måste vi få rätt kompetens för att ta hand om allt mer avancerad utrustning för att säkerställa provsvarens tillförlitlighet, vilket inte ges i tillräcklig grad i dag.
Jag har jobbat på Akademiska sjukhuset som biomedicinsk analytiker sen 2018 och jag överväger att byta yrke till följd av dessa brister. Man får ingen uppskattning för sitt jobb. Det reflekteras inte i lönen och man mår bara dåligt av arbetsmiljön.
Region Uppsala måste satsa på oss biomedicinska analytiker genom att ge oss bättre förutsättningar med bättre arbetsmiljö för vårt jobb. Vi har redan bevisat hur viktiga vi har varit under pandemin. Regionen måste bli en konkurrenskraftig arbetsgivare med bättre arbetsvillkor. En arbetsgivare som erbjuder bättre löneutveckling, karriärmöjligheter, kompetensutveckling för vårt uppdrag. Med dessa punkter attrahera studenter till att välja detta livsviktiga yrke. Villkoren ska avspegla hur viktig vår profession egentligen är i vår roll i vårdkedjan. Den 15:e april är Biomedicinska analytikerdagen. En dag då man ska vara stolt över vår profession. Men jag känner mig sliten, trött och bortglömd av region Uppsala.
Utan oss biomedicinska analytiker kan man inte säkerställa eller ge tillförlitliga svar som i sin tur riskerar patientsäkerheten och patienten kan bli lidande.
Ett prov utan biomedicinsk analytiker är ett prov utan svar.