Vi behöver tänka på mäns hälsa också!

Region Uppsala behöver en mottagning dit alla invånare kan vända sig, skriver representanter för Mottagning Unga Män.

Vi hoppas på att Region Uppsala gör en satsning på en mottagning för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan i befolkningen, skriver Kerstin Karlqvist Falk, Elin Gahm och Svante Wallmark.

Vi hoppas på att Region Uppsala gör en satsning på en mottagning för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan i befolkningen, skriver Kerstin Karlqvist Falk, Elin Gahm och Svante Wallmark.

Foto: Privat

Debatt2022-06-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns behov av mottagningar dit män kan söka när det gäller sexuell och reproduktiv hälsa. Manlighetsnormen lever kvar – att en man inte skall söka vård förrän det är absolut nödvändigt och att inte pjoska i onödan. Ju mer sårbar personen upplever sig desto svårare att ta kontakt, ju känsligare ämne desto större anledning att vänta för att se om det går över av sig självt. 

För många män är det vissa frågor som är centrala redan från unga år: Kan jag få barn? Är det något fel på mig om jag inte får erektion eller inte har lust till sex? Det är samma tankar och frågor som kvinnor i olika åldrar kan fundera över och få samtala om hos barnmorska eller gynekolog, som ofta är lättillgängliga och en självklar väg för information och stöd. 

WHO presenterade 2018 en strategi för Europa om mäns hälsa. Där slog man fast att hälso- och sjukvården kan behöva anpassas för att minska den höga dödligheten bland män (till exempel står män för två tredjedelar av alla självmord i Sverige) och förbättra jämställdheten mellan könen. 2020 presenterade Folkhälsomyndigheten en nationell strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter där man uppmanade alla regioner i Sverige att ta fram en plan för hur arbetet med dessa frågor ska se ut. I region Uppsala har en sådan plan ännu inte tagits fram.

Region Uppsala behöver en mottagning för sexuell och reproduktiv hälsa (SRH), dit alla invånare kan vända sig. Vi föreslår att det dessutom startas en mottagning för män oavsett ålder. Dessa mottagningar bör ha nära samarbete med varandra, men det behövs alltså en särskild för män eftersom män i lägre utsträckning söker hjälp för sina hälsoproblem.

För att säkerställa en jämlik och lättillgänglig vård i hela Region Uppsala ska mottagningarna vara inkluderande avseende personer med funktionsvariation, sexuell orientering, olika åldrar och könstillhörighet. För att nå ut geografiskt föreslår vi också en mobil enhet som utgår från mottagningarna. 

Det är viktigt att det finns ett samarbete med kliniker på Akademiska Sjukhuset som skulle kunna utvecklas och bli en självklar bro där flera enheter kan bidra utifrån sitt kunskapsområde.

Det finns många olika verksamheter gällande förebyggande av våld. Ett exempel är det våldsförebyggande nätverk, våldsprevention; som initierats av Länsstyrelsen med fokus på våldsutövarna, att få metoder för att på bästa sätt förebygga våld i nära relationer. I detta nätverk deltar bland annat Kriminalvården, frivården, socialtjänsten och primärvården Nära vård och hälsa. Ett annat är den nystartade Ebbamottagningen som hjälper personer som utsatts för sexuell exploatering. Svårigheten ligger i att förmå de människor som har behov av stöd relaterat till våld att söka på grund av skam och skuldkänslor och det stigma som finns. 

En SRH-mottagning och en mottagning för män kan underlätta för att hitta de personer som utövar våld eller som blivit våldsutsatta. Personers relationer kan påverkas och det kan leda till nedstämdhet, ångest och frustration och rädsla över att bli lämnad. Det finns alltid ett hälsofrämjande perspektiv när det kommer till sexuell och reproduktiv hälsa och i dessa hälsofrågor innefattas även våldsperspektivet i olika former. Där kan det finnas en möjlighet att lyfta denna svåra fråga.

Liknande satsningar har redan gjorts i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi är övertygade om att det nu också behövs här i Region Uppsala. Vi hoppas på att man gör en satsning på en SRH-mottagning för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan i befolkningen.