Vi behöver inte fler administratörer!

Vi behöver stoppa privatiseringarna och anställa mer vårdpersonal, skriver Vivianne Macdisi och Helena Proos, Socialdemokraterna.

Privatiseringen måste få ett stopp. Vår sjukvård är inte till salu, skriver Vivienne Macdisi och Helena Proos, Socialdemokraterna.

Privatiseringen måste få ett stopp. Vår sjukvård är inte till salu, skriver Vivienne Macdisi och Helena Proos, Socialdemokraterna.

Foto: Angelica Klang

Debatt2022-06-14 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alltför länge har sjukvården och vårdpersonalen nedprioriterats. Det får vara nog nu. Uppsala län kan bättre än så här.

Idag samlas 71 politiker från hela regionen. Under två dagar ska vi diskutera en regional budget omfattande nästan 14 miljarder kronor. Hur ska vi garantera att sjukvården finns där när vi behöver den?

Problemen hopar sig i länets sjukvård. Dagligen kommer nya vittnesmål om bristerna i arbetsmiljön för länets 10 000 vårdanställda. Sjuksköterskor och undersköterskor hotar med att säga upp sig. 

De senaste åren har antalet vårdplatser per invånare i länet sjunkit drastiskt. Samtidigt har man lagt enorma pengar på ökad administration, fler konsulter och inhyrda läkare och sjuksköterskor. Den här mandatperioden har Region Uppsala lagt 1,8 miljarder kronor på konsulter. Mer än hälften av det har gått till konsulter i vården. 

Regeringen har under pandemin satsat hundratals miljoner på regionernas sjukvård. Det är kraftiga satsningar som borde synas i en tillgängligare vård och mer personal. I stället syns det som historiskt stora ekonomiska överskott. För oss socialdemokrater står det klart att det råder ett allvarligt systemfel i länets sjukvård. Våra gemensamma skattepengar försvinner. Vi måste gå till botten med den här utvecklingen och vända på varje sten för att regionens resurser ska gå dit de verkligen behövs, till att korta köerna i sjukvården och anställa mer personal.

Trots alla dessa orosmoln så har det hittills varit väldigt fantasilöst från det moderatledda styret när det kommer till lösningar. I sociala medier framför Moderaternas regionråd att det egentligen inte finns någon resursbrist i svensk sjukvård utan att det är ett organisatoriskt bekymmer och att det går att effektivisera mycket mer än vad som redan görs. Det är ett tydligt besked till Region Uppsalas anställda och länets väljare.

De senaste åren har styret utrett hur delar av akademiska sjukhuset i Uppsala och Lasarettet i Enköping ska privatiseras. Det måste få ett stopp. Vår sjukvård är inte till salu. 

I sitt budgetförslag föreslår det moderatledda styret att ett särskilt patientkontor ska inrättas för att kunna lotsa patienter rätt i den vårdgalleria av privata alternativ som finns redan idag och som i framtiden kommer att byggas ut ytterligare. De har alltså byggt ett så komplicerat och krångligt system att de måste anställa fler administratörer för att hjälpa patienterna att hitta rätt. Men vi behöver inte fler administratörer. Vi behöver stoppa privatiseringarna och anställa mer vårdpersonal.

Vi socialdemokrater är tydliga: vi kommer aldrig att medverka i ytterligare utförsäljningar av de två sjukhusen i vårt län. Vården ska hållas ihop.

I vår oppositionsbudget föreslår vi 192 miljoner kronor i ett paket för att stoppa personalflykten från sjukvården. Vi föreslår en lönesatsning på 70 miljoner kronor som ska prioriteras mot bristyrken i dialog med våra fackliga organisationer. Alla medarbetare i hälso- och sjukvården ska få fria arbetsskor och vi vill att en kompetensutvecklingsfond ska inrättas där medarbetarna själva ska kunna vara delaktiga i sin utveckling på jobbet. Dessa satsningar blir möjliga för att vi föreslår en kraftig minskning av inhyrd personal i vården. 

Vi föreslår också satsningar på förbättrade arbetsvillkor på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset, förstärkningar inom barn- och ungdomspsykiatrin och ett tydligt krav på att införa en barnmorska per födande på länets förlossningsmottagningar.

Om mindre än 100 dagar är det val till regionfullmäktige i vårt län. De två största partierna erbjuder två tydliga alternativ. Ett alternativ som står upp för verkliga personalsatsningar och som är beredda att göra allt som krävs för att hålla samman sjukvården utan privatiseringar. Det andra alternativet innebär ytterligare nedskärningar och en mer sönderstyckad privatiserad sjukvård.