Replik
Vi håller med om att rening av avloppsvatten från Östhammar tätort är en viktig fråga. Vår målbild är också en fjärd som vi alla kan nyttja för bad, fiske, simskola och härliga utflykter.
Allt som sker inom Östhammarfjärdens avrinningsområde påverkar mottagaren. Vi följer utvecklingen av vattenkvaliteten i fjärden i samarbete med Svealands Kustvattenvårdsförbund. Reningsverket i Östhammar renar avloppsvattnet innan det släpps ut i Östhammarfjärden och vi följer det miljötillstånd som finns. För att minska påverkan på fjärden ytterligare finns sedan 2015 en våtmark som ett extra reningssteg för att minska kväveutsläppen. Vi arbetar även aktivt med tillsyn för att minska utsläppen.
Att kommunen utövar tillsyn på en annan del av kommunen är en del av den svenska myndighetsstrukturen. När avloppsvatten rinner ut orenat, så kallad bräddning, anmäls det av verksamhetsutövaren (här Östhammar Vatten AB) direkt till tillsynsmyndigheten (i detta fall miljöförvaltningen) och all data sammanställs årligen i en Miljörapport. Miljörapporterna hittas på Gästrike Vattens hemsida. Mängden som bräddades ut under 2019 från Östhammars reningsverk var den lägsta sedan 2015. Vi fortsätter att arbeta för att minimera mängden men det har stor påverkan från stora nederbördsmängder.
Kommunfullmäktige i Östhammar har givit i uppdrag att utreda olika alternativ för framtida rening av det kommunala avloppsvattnet från Östhammar tätort och Öregrund. Det är viktigt att den lösning som väljs ska uppfylla hanteringen av Östhammarbornas avloppsvatten och nå miljönytta. Men lösningen ska även vara ekonomiskt möjlig utifrån kommunens ekonomiska situation samt ge en rimlig VA-taxa för kunder och invånare.
Vi arbetar för en öppen och transparent dialog och vill gärna fortsätta att delta på era möten och kommer även att se över hur vi ytterligare kan informera om det arbete som pågår och planeras till er och övriga intresserade.