Planprogrammet för Marielund sändes ut på samråd våren 2021. I det fanns förslag på tre byggnationsetapper: Mini, Liten och Stor, med uppemot 530 nya bostäder i området Marielund, Labruden och Källtorp. Sammantaget inkom fler än 250 yttranden till kommunen från privatpersoner, organisationer och kommunala nämnder/bolag och en sammanställning kan ses på Marielunds Vänners hemsida www.marielund.nu. Majoriteten av yttrandena är emot en byggnation i området och särskilt motsätter man sig alternativen Liten och Stor. Flera brister i utredningen har också framkommit.
Ett flertal organisationer och bolag har framfört starka argument mot kommunens förslag. Enligt Uppsala Vatten skulle anläggningskostnaden överstiga intäkterna från anläggningsavgiften med flera hundra procent. Detta skulle enligt vad Uppsala Vatten uppgett medföra att den allmänna VA-taxan i Uppsala – det vill säga för kommunens samtliga VA-abonnenter – behöver höjas med 20 procent (!) om alternativ Stor skulle realiseras med en utbyggnadstakt om 10 år. Den främsta orsaken till de höga kostnaderna är att terrängen i det aktuella området är oländig och har stora höjdskillnader vilket gör projektet svårhanterligt med långa ledningssträckor, bergsprängning och byggnad av flera pumpstationer.
Föreningen Vårda Uppsala påminner om att Marielund inte bara har lokalt värde utan även nationellt och att Marielund förklarades särskilt skyddsvärt redan år 1985. Svenska byggnadsvårdsföreningen uppmanar kraftfullt kommunen att lägga utbyggnadsplanerna åt sidan och bevara det unika kulturarv Marielund utgör. Uppsalas pensionärsorganisationer framhåller att det vore en stor förlust för Uppsalas äldre om den speciella Marielundsmiljön skulle förstöras, eftersom den utgör ett mycket uppskattat utflyktsmål. Organisationen frågar sig varför kommunen vill förstöra en plats som beskrivs som ett paradis i alla guideböcker om Uppsala.
Samtliga nämnda föreningar och organisationer anser att endast det minsta av kommunens alternativ (Mini) är acceptabelt. De två större utbyggnadsalternativen skulle ofrånkomligen förstöra Marielunds höga kultur-, natur- och rekreationsvärden. Ytterligare bostadsutbyggnad bör i stället förläggas till andra närliggande kransorter, som i dag står utan tillräckligt befolkningsunderlag, för rimlig samhällsservice, såsom skolor och butiker.
Friluftsfrämjandet menar att inte ens alternativ Mini är acceptabelt. Redan en sådan liten utbyggnad skulle bidra till att fragmentera landskapet med ytterligare bostadsområden som riskerar att bli sovstäder runt Uppsala. Föreningen menar att en utbyggnad skulle ha stark negativ påverkan på friluftslivet såväl i Marielund som i närliggande områden, inte minst det populära Fjällnora. Friluftsfrämjandet uppmanar kommunen att i stället ytterligare utveckla området för natur- och friluftsändamål. Naturskyddsföreningen påpekar att de underlag kommunen använt för planprogrammets naturvärdesanalys är både bristfälliga och för gamla. Vägföreningarna i Labruden och Marielund bedömer att den ökade trafikbelastningen är gravt underskattad i planförslaget. Det större förslaget riskerar att ge en tiofaldig trafikökning av trafikmängden.
Det är tydligt att Marielund är betydelsefullt för många. Ett stort antal personliga yttranden har kommit in från privatpersoner i Uppsala och i Marielund med omnejd samt även i andra delar av Sverige. Dessa röster ifrågasätter starkt utbyggnadsplanerna och vädjar till kommunen att bevara Marielund som det är så att även framtida generationer kan fortsätta att uppleva naturens lugn, tågresor med Lennakatten, skridskoåkning på vintern och allt annat som Marielund har att erbjuda. Det framhålls vidare att områden som Marielund blir allt sällsyntare i Sverige och att det därför är mycket viktigt att värna om dem.
Vi i Marielunds vänner vädjar till Uppsalas politiker att rösta ned dessa orimliga utbyggnadsplaner.