John Manders och Benjamin Dousa oroar sig för den stigande arbetslösheten i en debattartikel på UNT (12/6). Detta recept för att minska arbetslösheten har vi hört och sett moderater pröva förut. Försvaga facken och skapa en otryggare arbetsmarknad. De lindar in sina argument för att låtsas bry sig om arbetslösa men i praktiken handlar det som vanligt från högern om att göra lobbyarbete åt Svenskt Näringsliv.
Syftet med dagens las (lagen om anställningsskydd) är att skydda löntagare från osakliga och godtyckliga uppsägningar, det skapar en maktbalans så arbetsgivare och facket vill komma överens. Lagstiftningen är en förutsättning för att den sexuellt trakasserade anställda ska våga säga ifrån, det är en garanti för att en tvist med chefen inte ska leda till att få sparken.
MUF har rätt i att det är alldeles för många grupper som inte kommer in på arbetsmarknaden. För att få folk i arbete behöver vi skapa fler jobb och matcha arbetslösa med arbetsmarknaden genom utbildning. Det finns tiotusentals jobb men de arbetslösa saknar de nödvändiga kompetenserna. Att slå sönder anställningsskyddet för ungas föräldrar uppnår inget av det. Det tror inte ens den omtalade las-utredningen som MUF hänvisar till. Utredaren själv konstaterar att förändringarna i las inte skulle öka sysselsättningen eller minska arbetslösheten.
Jobb skapas inte av att stora löntagargrupper får otryggare anställningar, lika lite som att jobb skapas av att arbetslösa får sin a-kassa förstörd och tvingas leva på bidrag i stället. Däremot lägger dessa reformer mer makt i företagens händer och försvagar fackens möjligheter att kräva rimliga löner och arbetsvillkor. Att i coronatider när många förlorat sitt jobb förespråka att det ska bli lättare att sparka arbetstagare är både verklighetsfrånvänt, ologiskt och en skymf mot alla de som jobbat hårt för att ta Sverige genom krisen. Det är redan väldigt lätt att säga upp anställda i Sverige, det behöver snarare bli lättare att få ett fast och tryggt jobb.
MUF kan vrida på argument hur mycket de vill men i grunden är det en fråga om hur maktbalansen på arbetsmarknaden ser ut. Det och inget annat är vad las-frågan handlar om. Att MUF hellre ställer sig på kapitalets än arbetarnas sida är föga förvånande, det ligger i deras politiska dna. Att de försöker klä in det i falsk solidaritet är dock anmärkningsvärt genomskinligt. Vi är till skillnad från MUF ärliga med vilkas intressen i samhället vi väljer att företräda. Vi står på vanligt folks sida.
Nils Dahlgren, distriktsordförande SSU Uppland
Elsa Alm, redaktör Tankesmedjan Tiden