Carina Tollmars replik på min debattartikel om vegonorm åskådliggör just det som är vegonormens problem – att universalreceptet för det ohållbara livsmedelssystemet är att avstå från animalieprodukter. Ett livsmedel blir inte onyttigt och miljövidrigt för att det är animaliskt, lika litet som det blir nyttigt och miljövänligt för att det är vegetabiliskt.
Det finns enligt expertisen en ”trolig viss ökad risk” för tjock- och ändtarmscancer vid konsumtion av rött kött i den omfattningen som genomsnittssvensken äter. I den globala databasen Global Burden of Disease, anges att 11 miljoner extra dödsfall orsakas av felaktig kost varav endast 3 promille anses bero på för hög konsumtion av rött kött. Risken är därför näst intill försumbar jämfört med alla de andra kostrelaterade hälsoproblemen, som för hög konsumtion av salt och socker, för litet fullkorn, för mycket industriprocessad mat, för mycket tomma kalorier och för låg näringstäthet i kosten.
Så viktigt är det för Carina Tollmar att inte stödja djurhållningen att hon tycker det är bättre att elda upp restprodukterna från livsmedelsindustrin, eller att sprida dem som gödsel, än att använda dem som djurfoder. Det är samtidigt en lösning som hennes företag, Oatly, inte praktiserar. Restprodukterna från företagets havredryck går till djurfoder, eftersom det ”i arbetet för en hållbar livsmedelsproduktion är en viktig del att hushålla med resurser” som man skriver på sin hemsida.
Livsmedelssystemet drivs av en ohållbar användning av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det kombineras med en fossildriven global handel, industriell djurhållning, ultraprocessad mat och att livsmedelskedjans aktörer strävar efter att sälja så mycket som möjligt. Det är hela det systemet som orsakar övervikt, matsvinn, minskad näringstäthet i maten, mängder av kostrelaterad sjukdomar och stora miljöproblem. Det är detta sjuka livsmedelssystem vi behöver diskutera istället för att spola mjölken.