Vattnet i Östhammar är fortfarande för dåligt

Äntligen har Östhammars kommun beslutat att flytta reningsverket från Krutudden – men mer behöver göras, skriver Lennart Ekström.

Krutuddens bad, Östhammar.

Krutuddens bad, Östhammar.

Foto: Markus Lundqvist

Debatt2022-08-06 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gamla uttjänta reningsverket från 1960-talet, beläget på vad som borde vara en av de vackraste platserna i vår lilla stad, läggs vad vi förstår därmed ned och utsläppspunkten av östhammarbornas avloppsvatten flyttas från Östhammarsfjärden. 

Det nya beslutet kommer innebära att framtidens renade avloppsvatten kommer att rinna ut på annan plats, men också att vattnet renas med modernare teknik och bättre resultat. Som vattenvänner är vi inte anhängare att problemet flyttas någon annanstans. Vi behöver friskt vatten även i Öregrund och Rörhamn, och även om det går bortom föreningens självdefinerade uppdrag är det något som vi utgår från inte blir fallet, givet de nya, långt hårdare miljöregler och den förfinade teknik som finns i dag.

Trots det välkomna beslutet behöver mer göras. En rad nödvändiga åtgärder återstår om vi ska få vattnet i fjärdarna friskt. 

Först och främst behöver beslutet om reningsverket verkställas. Vad vi förstår ska det enligt planerna dröja fem år innan verket och den nya överföringsledningen kan vara på plats. Då många större byggen har en tendens att dra ut på tiden vill föreningen slå ett slag för att tjänstemännen nu agerar skyndsamt kommer igång med projekteringen och tillståndsprocessen.

För det andra behövs fortfarande våtmarken i Karö. För några få miljoner kan våtmarken snabbt färdigställas och göra nytta varje timme till dess att det nya reningsverket är på plats. När det nya reningsverket är färdigställt kan våtmarken fortsätta göra nytta, till exempel genom att rena dagvatten, det vill säga nederbörd som sedan transporterar ämnen från gator och torg. 

Ännu en möjlig framtida funktion för våtmarken är att rena bräddvatten. Bräddvatten är det vatten som annars släpps ut orenat för att en anläggning inte hinner med att ta hand om det. Oftast är anledningen häftig nederbörd, inte minst då dagvattenledningarna kan vara kopplade till avloppsledningarna, och därmed ta kapacitet i anspråk. 

Detta för oss över till vatten- och avloppsnätet (VA-nätet) - alla de ledningar som går från hushållen fram till reningsverket - en annan viktig faktor för friskare vatten. Liksom många andra kommuner dras Östhammar med en underhållsskuld på detta område som växer för varje år. Gästrike vatten har noga utrett underhållsbehovet för Östhammars stads VA-nät och fastställt dem till 25 miljoner kronor per år, till dess att alla behov är åtgärdade. Trots detta har det bara utförts planerat underhåll år 2020, då 100 meter ledning blev utbytt. Denna underinvestering behöver få ett slut och ledningsnätet det underhåll och den modernisering som krävs för att undvika framtida nedsmutsning av fjärdarna. 

Åtgärderna ovan bidrar till att stoppa tillförseln av de ämnen som smutsar ned fjärdarna. Men decennier av försummelser innebär att det överskott av näringsämnen som redan är där blir kvar. Dessa gamla synder är av en sådan mängd att naturen själv inte kan ta hand om dem. Därför behövs också åtgärder för att ”lyfta ur” näringsämnen - framför allt fosfor och kväve - ur vattnet. 

En sådan åtgärd är reduktionsfiske, där vitfisk fiskas ut medan rovfisken lyfts tillbaka, vilket har visat fantastiska resultat. Även om det är ovisst hur lång tid resultaten skulle bestå i en fjärd med den vattenutväxling som är, så är det väl värt att prova. För detta finns dessutom så kallade LOVA-pengar för kommunen att söka, så notan inte ska behöva landa hos kommuninvånarna. 

Ett annat sätt är vasskörd. Vassen innehåller mängder av fosfor och genom att skörda vass kan fosfor lyftas ur vattnet. Att det nu pågår experiment med att använda vassen som djurfoder är en bonus ur kretsloppsynpunkt. Även för detta kan LOVA-pengar sökas.

Slutligen bör provtagningarna av fjärdarna, som visat att Östhammars fjärdar är bland de mest övergödda på östkusten, fortgå tills vi har vatten som uppfyller kraven i EU:s vattendirektiv. 

I sommar ligger Krutuddens och Sunds badplatser återigen öde då vattenkvaliteten är för dålig. Det är en sorg och ett underbetyg för kommunens vattenarbete så här långt. Men med åtgärderna ovan finns gott hopp om att även Östhammars kommun en dag förmår uppfylla EU:s vattendirektiv och vi medborgare få vackert, badbart, friskt vatten att glädjas åt.

Då fjärdarnas vatten är en viktig fråga för många i kommunen ämnar föreningen bjuda in företrädare för samtliga politiska partier som ställer upp i kommunvalet till en debatt och ge dem en chans att berätta om vad de vill göra för ett friskare vatten i Östhammars fjärdar.