Västsahara behöver omvärldens stöd

Situationen i den del av Västsahara som ockuperas av Marocko har kraftigt försämrats, skriver sex riksdagsledamöter.

Debatt2020-12-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ockupationen av Västsahara har pågått i 45 år och strider både mot FN-beslut och den internationella domstolen i Haag. Den 29-åriga vapenvilan har nyligen brutits. Något som hade kunnat undvikas om den fredsplan som både parter en gång kom överens om genomförts och om Marocko hållit sig till ingångna avtal.

Vapenvilan kom till stånd efter att parterna kommit överens om att hålla en FN ledd folkomröstning om Västsaharas självständighet. En folkomröstning som nästan 30 år senare fortfarande inte ägt rum. 

Den bakomliggande orsaken till krigsutbrottet är att Marocko byggt en väg genom buffertzonen i söder, Guerguera, i strid mot tidigare ingångna avtal. Vägen byggdes i huvudsak för att transportera råvaror som plundrats i det ockuperade Västsahara. Civila västsaharier inledde för en tid sedan en fredlig protest i buffertzonen. Den 13 november gick marockansk militär in och angrep demonstranterna.

De som får betala det högsta priset är civilbefolkningen. Situationen när det gäller de mänskliga rättigheterna förvärras för varje dag. Right Livelihood-pristagaren Aminatou Haidar har stoppats från att lämna landet. Ett stort antal fredliga demonstrationer har brutalt attackerats och ett stort antal demonstranter har arresterats. Aktivisters hus har angripits och oberoende journalisters hus har blockerats.

I praktiken råder sedan länge undantagstillstånd i det ockuperade Västsahara. I stort sett inga oberoende observatörer eller journalister släpps in i landet och oberoende journalister i landet måste jobba i det dolda. Landet utsågs i år till det fjärde mest ofria i hela världen av den amerikanska organisationen Freedom House. 

FN har hittills misslyckats med sitt uppdrag, samtidigt som det systematiska förtrycket av västsaharier och plundringen av västsahariska råvaror bara fortsätter. 

Det är hög tid att omvärlden agerar med kraft för att skydda den västsahariska befolkningen. Sverige måste öka trycket mot FN och i sina bilaterala kontakter för att fredsplanen genomförs och att den FN-ledda folkomröstningen snarast kommer till stånd. FN-styrkan Minurso måste ges ett utökat mandat som inkluderar övervakning av de mänskliga rättigheterna. Om inget görs riskerar kriget att trappas upp.