Min farfarsfar var kantor i Vendels kyrka i norra Uppland. När han gick i pension köpte han en lägenhet på Lindsbergsgatan 14 B i Eriksberg. När min pappa, som vuxit upp på Gotland, flyttade till Uppsala i slutet av 1960-talet för att studera fick han ta över sin farfars lägenhet.
Jag och min fyra syskon är alla födda på den adressen.
Mina äldre syskon gick på Glimmerns förskola och på Hågadalsskolan. När jag och min tvillingsyster föddes blev lägenheten med två rum och kök för liten, och vi flyttade till Hesselmans väg i Flogsta. Men Eriksberg är ändå för mig uppväxt och barndom. Första klass på Orstensskolan, blåbärsplockning i Stadsskogen, pulka i backen ner mot Eriksbergsvägen.
När min farfars föräldrar flyttade till Eriksberg var området nybyggt. Uppsala hade färre än 80 000 invånare. När jag själv 1984 började årskurs ett på Orstensskolan i Eriksberg hade Uppsala 150 000 invånare. I dag är vi en storstad mer fler än 220 000, och på Orstenen där min gamla skola låg ligger i dag en välbesökt träffpunkt för äldre med trygghetsbostäder, distriktssköterska och seniorrestaurang.
Jag kan inte lova att Uppsala ska sluta växa. Det tror jag inte att någon seriös politiker kan.
Här finns hög livskvalitet, i år blev vi utsedda till årets tillväxtkommun och bästa stadskommun, här finns både arbetstillfällen och attraktiva utbildningar. Jag är dessutom övertygad om att staden måste växa. För att de undersköterskor och läkare som vi behöver anställa på Akademiska och i omsorgen ska kunna bo här. För att Uppsalas skolor ska kunna locka behöriga lärare. För att Uppsalas växande biotechföretag och vår världsledande läkemedelsindustri ska kunna rekrytera den kompetens de behöver. För att staden ungdomar ska kunna välja att bo kvar här. För mig är det tydligt att Uppsala måste växa på olika sätt.
En del av de nya bostäderna kan byggas utanför staden. Jag tycker att det är bra att det byggs på Uppsalas landsbygd.
Jag har varit drivande för att vi ska bygga ut Storvreta, att vi bygger en trädgårdsstad motsvarande ett helt nytt Storvreta i Gunsta, att Björklinge, Länna och Bälinge får moderna hyresrätter. Jag är glad att vi den här mandatperioden har gjort strategiska markköp i Skyttorp så att också den tätorten kan få fler bostäder och det befolkningsunderlag som krävs för att skolan och handeln ska kunna leva.
En del av bostäderna kommer att uppstå i nya stadsdelar inne i Uppsala. Bland annat i Ulleråker, Librobäck och Rosendal.
Men en del av de nya bostäderna kommer också att byggas i befintliga bostadsområden, som i Eriksberg. Det är viktigt att även de som bor i hyresrätt ska kunna bo centralt. Det är samhällsekonomiskt klokt att nyinflyttade barn kan hålla i gång befintliga skolor och förskolor, i stället för att bygga nya i helt nya bostadsområden. När ett område får fler invånare och när nyblivna föräldrar kan hitta en större bostad i samma stadsdel så får den lokala mataffären och apoteket nya kunder. Jag är som många vet bekymrad över att flera av Uppsalas stadsdelscentrum, som till exempel Västertorg, riskerar att utarmas när allt mer av handeln flyttar utanför staden. Externa köpcentrum är ofta svåra att nå med cykel och till fots, och inte minst äldre uppskattar att kunna handla och klara av ärenden i sitt bostadsområde.
Men förnyelse av befintliga bostadsområden måste ske med stor varsamhet.
Grönområden och parker måste värnas, liksom bostadsmiljön för dem som redan bor i området. Förändringar måste föregås av noggranna och långsiktiga samråd med de boende. I Eriksberg kan de första husen börja byggas 2020. Dialogen kring byggnationsplanerna i Eriksberg har pågått sen 2012. Jag har svarat på insändare, otaliga mejl och inlägg på Facebook. Jag har varit med om att fatta beslut om omfattande ändringar av de ursprungliga planerna. Nu finns ett antaget program för stadsdelen som helhet som anger var det är möjligt att pröva ny bebyggelse och hur strukturen med service, gator och parker ska se ut. Nästa fas som nu pågår ger många nya tillfällen till dialog och samråd. När de enskilda husen och platserna ska planeras i detalj finns utrymme för ändringar och smarta lösningar.
Alla kommer inte att bli nöjda, men allas åsikter och förslag ska tas om hand.
Just för att jag tror så mycket på samråd och dialog har jag och Socialdemokraterna kallat till ett öppet möte om förnyelsen av Eriksberg i dag, tisdag 28/9. Mitt i brinnande valrörelse. Fast jag vet att jag nog som ansvarigt kommunalråd kommer att få mina fiskar varma.
Jag älskar Eriksberg, några av mina finaste minnen är därifrån. Men jag står för att vi måste bygga nya bostäder. Även i Eriksberg.
Jag kan inte lova att stoppa förnyelsen av Eriksberg, jag kan inte gå till val på att minska Uppsalas bostadsbyggande.
Men jag ska göra vad jag kan för att det ska byggas så varsamt det går med bästa tillgängliga kunskap om såväl god arkitektur som miljö, och att jag och Socialdemokraterna ska fortsätta lyssna på alla synpunkter, råd och förslag. Det kan jag lova. Det går jag till val på.