Varför säger M nej till billigare busskort för äldre?

Moderaterna i Uppsala verkar prioritera skattesänkningar framför satsningar på Uppsalas äldre, skriver Erik Pelling och Caroline Hoffstedt.

Det rabatterade seniorkortet är en del av budgetöverenskommelsen mellan Mittenstyret och Vänsterpartiet som samlar en majoritet av fullmäktige, skriver Erik Pelling och Caroline Hoffstedt.

Det rabatterade seniorkortet är en del av budgetöverenskommelsen mellan Mittenstyret och Vänsterpartiet som samlar en majoritet av fullmäktige, skriver Erik Pelling och Caroline Hoffstedt.

Foto: Pressbild.

Debatt2020-09-15 02:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I det starka samhället ska inte ålderdom innebära fattigdom. Vi vill att Uppsalas pensionärer ska ha mer över i plånboken. Därför gick Socialdemokraterna till val på att höja pensionerna, ta bort den orättvisa pensionärsskatten och införa ett nytt billigt UL-kort för 70-plussare i Uppsala. På nationell nivå ser nu den S-ledda regeringen till att höja pensionerna och sänka pensionärsskatten och på lokal nivå kommer vi nästa år genomföra vallöftet om ett rabatterat seniorkort i kollektivtrafiken. 

I dag kostar ett seniorkort under lågtrafik i Upplands lokaltrafik 460 kronor. Vi tycker det är alldeles för dyrt. Därför kommer vi nästa år avsätta resurser för att erbjuda ett rabatterat lågtrafikkort för äldre Uppsalabor över 70 år på 150 kronor i månaden. Det innebär att 70-plussare kommer spara 310 kronor i månaden på det nya seniorkortet. 

Tyvärr är det största oppositionspartiet Moderaterna emot förslaget. På kommunstyrelsens arbetsutskott förra veckan röstade de nej. Det återstår att se hur de röstar på kommunstyrelsen i morgon. Det är märkligt att Moderaterna inte vill se billigare kollektivtrafik för Uppsalas seniorer trots att det lyfts av både pensionärsorganisationer och i kommunens medborgardialoger. 

Det rabatterade seniorkortet är en del av budgetöverenskommelsen mellan Mittenstyret och Vänsterpartiet som samlar en majoritet av fullmäktige och tack vare det kommer satsningen bli verklighet även fast Moderaterna säger nej. Men det tåls ändå att påpeka att denna satsning inte blivit av om Moderaterna suttit vid makten i Uppsala kommun. Vilka som styr spelar roll. Och frågan kvarstår: kommer Moderaterna att ta bort denna satsning om de kommer till makten efter nästa val? 

Moderaterna i Uppsala verkar prioritera skattesänkningar framför satsningar på Uppsalas äldre. Vi socialdemokrater har en annan politik. Vi vill förbättra pensionärers ekonomiska villkor och stärka välfärden med mer personal. Nu satsar den S-ledda regeringen 7,4 miljarder kronor på att förbättra äldreomsorgen och ett pensionstillägg kommer införas vilket kommer att innebära en höjd pension på upp till 600 kronor i månaden. Den orättvisa pensionärsskatten är också på väg att tas bort helt. 

I Uppsala kommun har vi också antagit en handlingsplan för att göra Uppsala till en äldrevänlig kommun med ett 50-tal åtgärder för att förbättra äldres livsvillkor. Det handlar om alltifrån att tillgängliggöra utemiljöer och att förebygga ofrivillig ensamhet. 

Nu levererar vi också på vallöftet om att sänka busspriset för Uppsalas äldre. Det är viktigt för att öka jämlikheten. Att förbättra pensionärers ekonomi och livsvillkor handlar inte om snällhet. Det handlar om rättvisa. De som byggt upp vårt samhälle förtjänar det bästa.