HPV (Humant papillomvirus) är ett virus som oftast läker ut utan åtgärd. Men viruset kan orsaka allvarliga cancerformer hos både män och kvinnor. Vissa delar av befolkningen erbjuds redan vaccin, men enligt Folkhälsomyndigheten (FHM) ska skydd för personer med ökad risk över 26 år inte ingå. Vi kan inte låta dessa personer stå utan det skydd de behöver.
Nyligen publicerade FHM en utredning som konstaterar att det finns ett behov av att vaccinera pojkar och män till och med 26 års ålder. Myndigheten rekommenderar även att män som har sex med män (MSM), transpersoner och personer som lever med hiv (oavsett kön) till och med 26 års ålder bör erbjudas vaccin mot HPV.
Vi välkomnar att dessa unga personer nu äntligen ska få tillgång till gratis vaccin, för att skydda sig själva och personer de har sex med, mot cancer. Men myndigheten gör ett misstag att inte inkludera personer med ökad risk över 26 år.
FHM konstaterar att transpersoner och personer som lever med hiv, följt av MSM, har störst behov av HPV-vaccination, eftersom de har en 80 gånger ökad risk för HPV-orsakad cancer. Trots detta har Folkhälsomyndigheten endast gjort hälsoekonomiska bedömningar för att vaccinera MSM. Deras beräkningar visade att det är kostnadseffektivt att erbjuda MSM till och med 26 år vaccination mot HPV.
Men när det gäller data för transpersoner och personer med hiv menar myndigheten att den har varit för osäker för att analyseras på grund av de stora olikheterna inom respektive grupp.
Därför anser FHM att åldersgränsen för att få vaccin ska vara 26 år även för transpersoner och personer som lever med hiv. Detta trots att det finns andra länder som har satt en åldersgräns på 45 år för grupper med ökad risk. Vad händer med alla som tillhör en grupp med ökad risk och är över 26 år?
Enligt svensk befolkningsstatistik och Folkhälsomyndighetens underlag bor det ungefär 15 500 transpersoner och lite över 3 600 personer som lever med hiv i åldrarna 27 till 45 år i Sverige. Sammanlagt är det runt 19 000 personer som behöver vaccinet. Det är ett väldigt litet antal i jämförelse med de cirka 625 000 killar och unga män som FHM bedömt bör erbjudas vaccination mot HPV. Det är en kostnad som svenska staten bör kunna lägga på vaccin mot cancer!
Vi anser att det är en “no-brainer” att transpersoner och personer som lever med hiv i åldrarna 27 till 45 år bör ingå i kommande rekommendationer för HPV-vaccination. Vi uppmanar därför Folkhälsomyndigheten att inkludera riskgrupper i de kommande rekommendationerna. Det handlar om att förebygga cancer och minska lidandet.