Replik
Nu ska hela länet kraftsamla kring vattenfrågorna, enligt en debattartikel i UNT. Ett 20-tal aktörer lovar att förbättra vattnets kvalitet i alla led. Landshövdingen är initiativtagare. Detta är välkommet, men hur trovärdig är Uppsalas underskrift när man samtidigt hastar fram stora vattenstörande exploateringsplaner i Eriksberg och i Sydöstra staden?
Sydöstra stadens superexpansion med bro över Årike Fyris hotar dricksvattnet i Uppsalaåsen, äventyrar Ultuna källa och försämrar vattnet i Sävjaån. För Lunsenområdet finns risk för avvattning. Det ökade behovet av vatten – till en ny stad – måste hanteras liksom skyfall med översvämningsrisker för Fyrisån och andra vattendrag.
Eriksbergsplanerna med fördubblat antal invånare innebär problem för vatten och avlopp. I dag uppfylls inte miljökvalitetsnormerna för vatten i Hågaån som tar emot orenat dagvatten. Dagvattenpark för rening ingår inte i planerna för Hammarparken trots 400 nya bostäder. I detaljplanen saknas även geoteknisk undersökning för att bedöma infiltration till grundvattnet. En pumpstation för avlopp avses placeras på biotopskyddat område nära vatten på Ekebyfältet.
Vad tänker Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande, när han skriver under löftena om vattnet? Inser han att Uppsala kommun måste förändra sin stadsplanering för att uppfylla sin del?
Artikeln avslutas med att be staten om medel för ett nationellt kompetenscentrum för vatten. Önskar Erik Pelling framtida hjälp med de vattenproblem som han nu håller på att skapa?
Varför bygga på platser som försämrar vattenstatus för Sävjaån och Hågaån? Varför inte undersöka om grundvattnet skadas? Varför bygga en bro genom Årike Fyris som äventyrar hela Uppsalas dricksvatten?
I Uppsala finns unik kompetens om vattenfrågorna vilket också anges i artikeln. Erik Pelling uppmanas att lyssna till expertisen och agera redan i dag. Annars kommer hans namnteckning bara bedömas som ett försök att gröntvätta Uppsalas exempellösa expansionsplaner.